Implanten per primera vegada a Espanya una vàlvula aòrtica reposicionable

|

Implanten per primera vegada a Espanya una vàlvula aòrtica reposicionable

El Servei d'Hemodinámica de Policlínica Guipúscoa ha realitzat el primer implant a Espanya d'una nova vàlvula aòrtica cardíaca reposicionable, a dos pacients amb perfils d'alt risc per a la cirurgia a cor obert.

"Fins ara teníem unes vàlvules que dèiem de primera generació, que han anat evolucionant, i ara han sortit aquestes noves vàlvules que tenen l'avantatge que poden ser recuperables en qualsevol moment del procediment. Per això els cridem 'reposicionables'", ha explicat el cap del Servei d'Hemodinámica del centre hospitalari, el doctor Mariano Larman, qui ha liderat la intervenció, realitzada el dimecres 23 d'abril. És a dir, ha afegit, "si estàs implantant la vàlvula i no t'agrada la posició, la pots canviar. Fins i tot, abans de la implantació final, te la pots portar completament, si veus que no t'agrada com està posicionada i la pots treure i posar una altra. Això fins ara no era possible i, com a mèdic, ens aporta molta més seguretat en el moment de la implantació. Aquesta és el seu principal avantatge".

Les vàlvules aòrtiques percutáneas suposen una alternativa única i eficaç per als pacients amb estenosis aòrtica greu i considerats no aptes per al reemplaçament valvular aòrtic mitjançant cirurgia oberta. La intervenció s'ha realitzat mitjançant un cateterismo a través de l'artèria femoral, és a dir, una incisió simple en l'engonal per introduir el catèter que porta incorporada la vàlvula.

El primer pacient al que se li ha col·locat la nova vàlvula és un home de 85 anys, natural de la localitat guipuscoana d'Aizarnabal, que presentava perfils d'alt risc per a la cirurgia. "Es fatigava molt des de fa un any, ja que patia una estenosis aòrtica severa, amb molta dispnea, per trobar-se la vàlvula aòrtica molt tancada, per la qual cosa la indicació era canviar-li la vàlvula. Però la cirurgia si escau tenia un risc alt, per la seva edat, i les co-morbiditats que presenta", ha explicat el cardiòleg. "És per això que li hem implantat una vàlvula aòrtica per via percutánea des de la cama, amb l'avantatge que a més, per primera vegada, disposem d'unes vàlvules que són reposicionables, facilitant la correcta implantació", ha afegit.

El segon pacient ha estat una dona de 76 anys, natural de Lazkao, amb estenosis aòrtica però amb una gran afectació del múscul del cor i que presentava a més una gran hipertensió pulmonar, amb una fracció d'ejecció del cor molt deteriorada, amb tan sol el 30 per cent.

Tots dos pacients van ser intervinguts amb la mateixa tècnica, mitjançant la implantació d'aquesta nova vàlvula aòrtica reposicionable per via percutánea, i en amb prou feines dues hores van ser traslladats a la UCI para la seva completa recuperació. Els pacients es van recuperar amb normalitat i en 4 dies van rebre l'alta hospitalària. En tot cas, "després de la implantació de la vàlvula, la millorança que refereixen els pacients és molt ràpida i la noten de seguida, en les primeres vint-i-quatre hores", ha afegit.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH