L'OMS declara la polio Emergència mundial de Salut Pública

|

L'OMS declara la polio Emergència mundial de Salut Pública

La directora general de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), Margaret Chan, ha declarat la polio com a Emergència de Salut Pública d'importància internacional i ha demanat una acció conjunta de tots els Estats membres davant el temor de la seva propagació, tenint en compte l'augment de diferents brots en diferents països en el que va d'any.

Chan ha pres aquesta decisió després de reunir-se d'urgència amb el seu Comitè d'Emergència -mitjançant una teleconferència celebrada al començament de la passada setmana i donada a conèixer aquest dilluns-, on es va presentar una actualització de l'avaluació i dels progressos recents en la detenció dels poliovirus endèmiques i importats i la propagació internacional dels poliovirus salvatges l'any 2014; i després d'escoltar als Estats afectats -Afganistan, Camerun, Guinea Equatorial, Etiòpia, Israel, Nigèria, Pakistan, Somàlia i la República Àrab Síria-.

L'OMS ha informat que "després de la discussió i la deliberació en la informació proporcionada, i en el context de la iniciativa mundial d'eradicació de la poliomielitis, el Comitè ha reconegut que la propagació internacional de la poliomielitis fins avui constitueix un "esdeveniment extraordinari" i un risc de salut pública d'altres Estats pels quals "una resposta internacional coordinada és essencial".

L'opinió unànime de la Comissió ha estat que l'actual panorama de la malaltia les condicions per considerar-se com una Emergència de Salut Pública d'Importància Internacional (ESPII). I és que, recorden, de no controlar-se aquesta situació podria comportar el fracàs de l'eradicació a nivell mundial de "una de les més greus malalties prevenibles per vacunació al món".

Per tant, la prioritat absoluta per a tots els Estats infectats per la poliomielitis ha de ser "interrompre la transmissió del poliovirus salvatge dins de les seves fronteres el més ràpidament possible a través de l'aplicació immediata i plena en totes les àrees geogràfiques de les estratègies d'eradicació de la poliomielitis". En concret fan referència l'engegada de campanyes suplementàries d'immunització amb la bovina antipoliomielítica oral (OPV), vigilància del poliovirus, i la immunització de rutina.

PAKISTAN, CAMERUN I SÍRIA, ELS MÉS AFECTATS


A finalitats de 2013, el 60 per cent dels casos de polio van ser el resultat de la propagació descontrolada del virus, i cada vegada hi ha més proves que la transmissió es produeix per viatgers adults. Durant la temporada de baixa transmissió de 2014 ja hi ha hagut propagació internacional en 3 dels 10 Estats que estan infectats actualment - a Àsia central (de Pakistan a Afganistan), a Orient Mitjà (de Síria a l'Iraq) i a Àfrica central (de Camerun a Guinea Equatorial).

Pakistan, Camerun i la República Àrab Síria són els països que presenten el major risc de noves exportacions de poliovirus salvatge en 2014, per la qual cosa l'OMS els recomana que ho declarin com una emergència nacional de salut pública; així mateix que s'assegurin que tant la població autòctona com per als visitants que romanguin més de 4 setmanes reben o han rebut el tractament adequat.

Mentre que Afganistan, Guinea Equatorial, Etiòpia, l'Iraq, Israel, Somàlia i Nigèria plantegen segons l'OMS un risc permanent per a les noves exportacions de poliovirus salvatge, per tant els recomana també declarar la transmissió de la malaltia com una emergència nacional de salut pública;i, d'altra banda, insten a residents i visitants d'estades perllongades perquè usin la profilaxi existent.

La directora general ha emplaçat als membres del Comitè i els seus assessors a nova avaluació de la situació en 3 mesos, recordant que les conseqüències d'una propagació internacional són particularment greus, donat el gran nombre de països en conflicte i estats en situació fràgil que han compromès seriosament els serveis de vacunació i que estan en alt risc de reinfección.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH