Brussel·les preveu un major creixement en 2015 per a Espanya però l'atur no baixarà del 24%

|

Brussel·les preveu un major creixement en 2015 per a Espanya però l'atur no baixarà del 24%

La Comissió Europea ha revisat a l'alça aquest dilluns la seva previsió de creixement per a Espanya fins a situar-la en l'1,1% del PIB aquest any -una desena més del que va vaticinar al febrer, encara que per sota de l'1,2% que calcula el Gobierno de Mariano Rajoy- i en el 2,1% en 2015 -quatre desenes més que en l'anterior pronòstic i per sobre de l'1,8% que preveu el Gobierno-. La taxa d'atur no baixarà del 24% i Espanya incomplirà l'objectiu de dèficit de l'any que ve si no adopta noves mesures.

Amb aquesta millora, Espanya creixerà aquest any gairebé en línia amb la mitjana de l'eurozona (1,2%) i superarà àmpliament en 2015 la mitjana dels seus socis de l'euro (que se situarà en l'1,7%). Per al conjunt de la UE, Brussel·les preveu un avanç de l'1,6% aquest any i del 2% en 2015. Entre els grans països de l'eurozona, Alemanya és capdavantera (amb un creixement de l'1,8% aquest any i del 2% en 2015), mentre que Espanya supera tant a França (1% i 1,5%, respectivament), com Itàlia (0,6% i 1,2%). "La suau recuperació econòmica a Espanya guanyarà impuls enmig d'una millora de la confiança i una relaxació addicional de les condicions financeres, ja que la reducció de la cosina de risc i les millors condicions de finançament per al Tresor i els bancs estan repercutint-se gradualment als prestataris finals", ressalta l'informe de l'Executiu comunitari, que admet no obstant això que les pimes segueixen tenint problemes per accedir al crèdit.

Les exportacions es mantindran fortes, però la demanda domèstica prendrà el relleu com a principal motor de creixement. El consum privat s'accelerarà progressivament gràcies a la millora de l'ocupació i a la baixa inflació i també millora la inversió en equip. En contrast, el sector de la construcció seguirà contraient-se en 2014.

Quant a l'atur, Brussel·les preveu que "es reduirà, però seguirà sent alt". De fet, l'Executiu comunitari millora lleugerament les seves previsions sobre la taxa d'atur, que se situarà de mitjana en el 25,5% aquest any (enfront del 25,7% en el seu anterior pronòstic) i en el 24% en 2015 (enfront del 24,6%). No obstant això, aquestes xifres són encara pitjors que les que va presentar el Gobierno la setmana passada en el seu quadre macroeconòmic (24,9% i 23,3%, respectivament).

Encara que la productivitat es desaccelerarà en 2014, la moderació salarial permetrà, segons Brussel·les, una lleugera reducció addicional dels costos laborals unitaris i millores de la competitivitat durant els propers dos anys. La inflació es mantindrà molt baixa (en el 0,1% de mitjana aquest any i en el 0,8% en 2015) a causa de la feble demanda i a la caiguda en els preus de l'energia.

MÉS DÈFICIT PEL CÈNTIM SANITARI

La millora de les previsions econòmiques i els ajustos ja adoptats pel Govern faran que el dèficit públic es redueixi aquest any, gràcies sobretot a una menor despesa, fins al 5,6% del PIB (en lloc del 5,5% que calcula el Gobierno, però per sota en tot caso l'objectiu del 5,8% pactat amb la UE). El pagament d'interessos seguirà augmentat, malgrat la reducció de tipus, a causa de l'increment del volum de deute. Per la seva banda, les transferències socials es reduiran en 2014 per la caiguda de l'atur i el canvi del sistema d'indexació de les pensions.

L'Executiu comunitari calcula que dues mesures recents augmentaran en un 0,1% el dèficit en 2014. En primer lloc, la devolució de part del recaptat amb el denominat 'cèntim sanitari', declarat il·legal pel Tribunal de Justícia de la UE. En segon lloc, la tarifa plana de 100 euros en la cotització a la seguretat social per a contractes indefinits, que va entrar en vigor al febrer de 2014 i estarà vigent fins a finals d'any.

Si no s'adopten nous ajustos, el dèficit tornarà a disparar-se fins al 6,1% del PIB en 2015, enfront de l'objectiu del 4,2% pactat amb la UE. Aquesta projecció assumeix que la pujada de l'IRPF aprovada pel Govern de Mariano Rajoy al desembre de 2011 expira a la fi d'aquest any.

Els grans dèficits públics i el baix creixement nominal del PIB provocaran que el deute públic superi ja el 100% del PIB aquest any i frec el 104% en 2015 (enfront del 99,5% i el 101,7% que preveu el Gobierno)

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH