Adverteixen de l'augment de persones que "espolien" a pares i avis malalts

|

Adverteixen de l'augment de persones que "espolien" a pares i avis malalts

Les entitats socials que s'encarreguen de tutelar a adults a Catalunya han alertat que la crisi està provocant un augment de persones que "espolien" a pares i avis malalts que no disposen de plenes capacitats per gestionar les seves pensions i patrimoni.

Segons ha explicat el president de la Fundació Tutelar, Josep Maria Solé, cada vegada més persones "s'aprofiten dels familiars que tenen minvada la seva capacitat de decisió i, en comptes de cuidar-los, sequedan amb els seus recursos", una situació freqüentment silenciada per les pròpies víctimes, a causa de la seva fragilitat.

La Fundació Tutelar és la més gran de Catalunya en aquest camp i cada setmana assumeix la tutela d'una mitjana de 3,6 adults en situació de vulnerabilitat: "Encara que costa detectar-ho, quan arriba a les mans d'un jutge el cas d'una persona que sofreix l'espoli de la seva família ens demana que li protegim".

Les fundacions tutelars s'encarreguen d'emparar i recolzar la presa de decisions de les persones amb algun tipus de discapacitat que compten amb una resolució judicial que els incapacita per fer-ho elles mateixes, una labor de la qual actualment es beneficien 6.000 catalans.

Solé ha posat l'accent en la complexitat de detectar els abusos de persones discapacitades per part d'afins: "És complicat adonar-se que una persona a la qual vols abusa de tu. Sovint les víctimes no són conscients que els estan espoliant". "El Codi Penal no preveu penes de presó si robes a un familiar i a Espanya hi ha un excessiu paternalisme cap a la família", ha advertit, després d'apel·lar a la complicitat de tota la societat per alertar d'aquest tipus de casos, amb l'objectiu de protegir als més vulnerables.

Les entitats, finançades amb fons públics, no exerceixen una funció de detecció, sinó que intervenen "en el moment en què un jutge declara que una persona necessita un tutor i considera que les persones del seu entorn no convenen". Per això, Solé ha destacat la importància que l'entorn de la víctima pugui alertar d'una situació de desprotecció, com per exemple veïns, metges i fins i tot emprats de sucursals bancàries: "És important evitar al més aviat possible que qualsevol persona pugui aprofitar-se en detectar la fragilitat d'aquestes persones".

També ha advocat per introduir canvis legals i especialitzar els jutjats per atendre "amb garanties i de forma àgil" aquest tipus de casos, tenint en compte que, segons ell, les actuals eines jurídiques estan obsoletes i són escasses.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH