Els periodistes lamenten la precarietat laboral, l'assetjament dels poders a la professió i ofertes de treball indignes

|

Periodistes

La Federació d'Associacions de Periodistes d'Espanya (Fape) ha manifestat la seva "més ferm compromís amb la defensa de la llibertat de premsa" i entén "que la millor forma d'enfortir-la és amb l'exercici responsable del periodisme pels periodistes i els editors, basat en l'estricte compliment de les normes ètiques i deontològiques i en valors com la integritat i el rigor professional".

Amb motiu del Dia Mundial de la llibertat de Premsa, la Fape ha lamentat la pèrdua d'uns 11.000 ocupacions de professionals, el tancament de desenes de mitjans, l'augment de l'intrusisme, la precarietat laboral generalitzada i l'assetjament "de tot tipus de poders" que han anat en augment en els últims sis anys. Davant aquesta situació, en representació de 48 associacions de periodistes i de les 15 organitzacions vinculades, i sota el lema "Sense periodistes, no hi ha periodisme i sense periodisme, no hi ha democràcia", la Fape ha publicat un manifest en el qual destaca el seu més ferm compromís amb la defensa de la llibertat de premsa, a la qual consideren "un pilar fonamental de la democràcia i element imprescindible de la convivència, el diàleg i el debat cívic".

En ell, la Fape ha destacat que "la llibertat de premsa és un valor suprem de les democràcies que ha de conjugar-se amb altres drets individuals" com la llibertat d'expressió, que s'afebleix quan el periodisme es converteix en "una font de manipulació, de sensacionalisme, de promoció d'odis i prejudicis i de defensa d'interessos espuris" i ha recordat que "sigui en el suport que sigui, el periodisme deu abans de res lleialtat als ciutadans i al seu dret a la informació".

Entre les restriccions que sofreixen els periodistes, la Fape ha destacat les rodes de premsa sense preguntes, els continguts enllaunats elaborats pels partits, els blocs electorals i les iniciatives de diferents institucions de limitar el dret d'informació, a més de la pressió que resisteixen cada dia periodistes per part de determinats editors o de mitjans de caràcter públic.

També han denunciat la reducció de periodistes en les redaccions, les rebaixes salarials i la substitució de periodistes experimentats per becaris i contractats als quals es paga salaris "indignes". Per la Fape, tot això ha causat una considerable baixada en la qualitat dels continguts dels mitjans de comunicació i ha obligat a reinventar-se a centenars de periodistes acomiadats de les seves ocupacions, convertits ara en emprenedors i en responsables de les seves pròpies empreses periodístiques.

Com a dada positiva per a la professió i els ciutadans, han assenyalat el sorgiment de nous mitjans fets per aquests professionals del periodisme, ja que suposen un augment de la informació i de la pluralitat malgrat els seus "difícils inicis".

Altres restriccions assenyalades per la Fape són les normes penals "desproporcionades" contra els qui informa sobre activitats suposadament il·lícites d'autoritats públiques, la cessió total dels drets d'autor exigits en alguns treballs, el possible ús de les llicències de radi i televisió i concessions de publicitat institucional per castigar o premiar a mitjans per la seva línia editorial o els judicis paral·lels, la compra de testimoniatges i l'anul·lació de la presumpció d'innocència.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH