El pressupost per lluitar contra el VIH a Catalunya és menor que el 2003

|

SIDA

El pressupost destinat a lluitar contra el VIH a Catalunya ha retrocedit més d'una dècada fins a situar-se l'any passat en els 2,3 milions d'euros, enfront del màxim de 4,37 milions que es va destinar el 2008, i fins i tot per sota dels 2,7 milions que es van destinar el 2003.

Les retallades pressupostàries han estat una constant els últims anys, especialment a partir del 2012, quan el Govern central va eliminar per complet els 650.000 euros que transferia per a aquest fi, si bé la Generalitat també ha reduït 1,3 milions d'euros el pressupost en cinc anys --el 36% del total--.

Segons consta en una resposta parlamentària del conseller de Salut de la Generalitat, Boi Ruiz, a una pregunta parlamentària de la diputada Marina Geli (PSC), els fons destinats a lluitar contra el VIH a Catalunya procedeixen en exclusiva de la Generalitat des del 2012.

En l'última dècada el Govern ha destinat a aquest fi 35,28 milions d'euros i l'Estat prop de 6,5 milions, una partida pressupostària que en una proporció molt elevada es destina al pagament de subvencions a entitats que lluiten contra la sida i que no inclou el pagament dels fàrmacs.

De fet, Catalunya destina prop de 250 milions d'euros a l'any a pagar tractaments antirretrovirals, atès que els fàrmacs costen al voltant de 7.500 euros a l'any per pacient i n'hi ha uns 33.000, que augmenten a raó d'uns 700 nous contagis a l'any.

SUBVENCIONS

La convocatòria de subvencions per a entitats, diners inclosos en els fons generals, ha seguit una tendència de descens similar, i ha caigut un 32,3% des de 2010, en passar dels 1,54 milions d'euros a 1,04 l'últim any.

Les ONG catalanes de lluita contra la sida, agrupades entorn del Comitè Primer de Desembre, han alertat repetidament del descens de fons que sofreixen des de fa dos anys, quan en una roda de premsa van alertar que el descens de fons feia previsible un augment dels contagis.

En la resposta parlamentària, el conseller Boi Ruiz assegura que la previsió per aquest any és mantenir els fons de 2013, això és, 2,3 milions en total i 1,04 d'ells destinats a subvencions, "sempre d'acord amb la disponibilitat pressupostària".

A més, assegura que Salut "no té cap deute econòmic pendent en relació amb els concurs públics" per atorgar ajudes a entitats de caràcter no lucratiu corresponents a 2012 i anys anteriors, i precisa que les ajudes de 2013, tal com estableixen les bases, es pagaran per complet quan s'acrediti que l'actuació subvencionada s'ha realitzat correctament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH