La Comissió Europea assenyala que les mesures de Rajoy han afectat a les llars més pobres

|

Rajoy

Les mesures de consolidació fiscal adoptades pel Govern de Mariano Rajoy durant els anys 2012 i 2013 -com la pujada de l'IRPF i de l'IVA- han afectat sobretot a les llars més pobres, que són els que han experimentat una major reducció d'ingressos, segons l'últim estudi trimestral sobre l'ocupació i la situació social en la UE publicat aquest dilluns per la Comissió Europea.

També a Regne Unit són les llars amb nivells més baixos els que han experimentat les majors reduccions d'ingressos arran dels ajustos en el període 2012-2013.

En contrast, a Grècia i Portugal, les noves reformes dels sistemes tributari i de prestacions socials efectuades en 2012-2013 van fer baixar els ingressos de tots o gairebé totes les llars, segons l'estudi de Brussel·les.

A Estònia, Letònia, Lituània i Romania, l'impacte global de les reformes dels dos últims anys en els ingressos de les llars va ser positiu, ja que aquells amb ingressos més baixos es van beneficiar, en termes relatius, dels canvis. I a Itàlia només el grup dels més rics va veure reduïts els seus ingressos.

Si es té en compte el conjunt de les retallades realitzades des que va esclatar la crisi en 2008 fins a 2013, la càrrega de l'ajust a Espanya ha recaigut més sobre els sectors més pobres i sobre els més rics de la societat que sobre les classes mitjanes, segons l'estudi de Brussel·les. La mateixa evolució s'observa de nou en el cas de Regne Unit.

L'impacte dels ajustos en els ingressos de les llars des del principi de la crisi ha estat especialment important a Irlanda, Grècia, Portugal, Espanya i Lituània, molt menys pronunciat a Estònia, Itàlia, França, Letònia i Regne Unit i positiu a Alemanya i Regne Unit.

En el cas d'Espanya, l'estudi assenyala l'important augment de l'IRPF i de l'IVA, que ha augmentat 5 punts, del 16% al 21%. De fet, l'impacte de la pujada de l'IVA en els ingressos de les llars espanyoles és similar al total de la resta d'ajustos. Les retallades han afectat més a les llars amb persones majors pels ajustos en pensions, segons l'informe.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH