Els boscos estan "més abandonats que mai"

|

Els boscos estan "més abandonats que mai"

El Col·legi d'Enginyers Tècnics Forestals ha reclamat un compromís d'inversió pública en el sector forestal perquè els boscos estan, segons ells, "més abandonats que mai".

Amb motiu de la celebració aquest divendres del Dia Forestal Mundial, els enginyers exigeixen més inversió per complir el Pla d'Activació Socioeconòmica del Sector Forestal i una atenció especial als fons FEADER i FEDER 2014-2020, davant l'abandó actual dels boscos "a la seva sort".

En aquesta situació, es queixen que la inversió pública ha caigut un 50 per cent en els últims tres anys i sense incentius fiscals o financers que afavoreixin la inversió dels propietaris forestals privats. Així, adverteixen que aquesta reducció en la inversió pública (de l'Administració General de l'Estat i de les Comunitats Autònomes) posa en perill la conservació del nostre patrimoni natural i contribueix a rebaixar la qualitat de vida dels ciutadans. A més, també exigeixen incentius fiscals i econòmics que promoguin la gestió forestal sostenible en els boscos privats.

Sobre la Llei de Montes, la modificació de la qual està en tramitació, reclamen que inclogui que la confecció dels documents tècnics al fet que es refereixen els articles 31, 41 i 48.3 serà dirigida i supervisada per un titulat forestal universitari tal com es deia en una esmena del propi Grup Popular quan la Llei es va modificar en 2006.

Respecte als principals problemes dels boscos, el col·lectiu subratlla la falta de gestió, ja que únicament el 12 per cent de la superfície forestal espanyola compta amb plans d'ordenació. "La inversió pública ha disminuït més d'un 50 per cent en els últims tres anys i la inversió privada, sense incentius fiscals que promoguin la gestió forestal sostenible, no pot fer front una costosa gestió per a la conservació de la biodiversitat", han insistit en un comunicat amb motiu del Dia Mundial dels Boscos.

Finalment, manifesta que invertir en boscos és apostar per la qualitat de vida i recorda a les administracions públiques que és la seva responsabilitat fomentar nous boscos, així com mantenir un mitjà natural que garanteixi els serveis bàsics per a la vida: oxigen, aigua, recursos naturals renovables i biodiversitat.

Aquesta notícia apareix el mateix dia en què, a Catalunya, Bombers de la Generalitat, ha publicat la memòria de les seves actuacions en 2013. Per la seva banda, destaquen, no obstant això, de la disminució en el nombre de serveis realitzats. Concretament en el cas dels incendis de vegetació, a Catalunya va haver-hi 1.544 serveis menys respecte a 2012, una baixada d'un 22%.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH