Una plataforma critica l'informe fiscal dels experts perquè "pagarà més qui menys té"

|

Treball

La Plataforma per una Fiscalitat Justa, Ambiental i Solidària ha presentat un informe amb propostes sobre el model tributari espanyol per equiparar les rendes de treball amb les rendes de capital i ha criticat les mesures de l'informe fiscal d'experts presentat el divendres abans del Consell de Ministres.

"Qualsevol mesura que proposi una rebaixa impositiva és de caràcter electoralista", ha afirmat en roda de premsa aquest dimarts un dels portaveus de la plataforma, Xavier Casanovas, i ha afegit que una baixada d'impostos no activa l'economia.


Casanovas ha rebutjat pujar l'IVA dels aliments perquè repercutiria en les classes mitjanes i baixes, i ha plantejat crear un impost sobre les transaccions financeres. "Es vol gravar a aquells que no poden deslocalizarse. Centrant-se en les rendes d'habitatge i treball", ha explicat pel que fa a la intenció dels experts d'imputar l'habitatge habitual a la base de l'IRPF, quan actualment solament ho fan les segones residència.


Miguel Ángel Mayo, membre de la plataforma i tècnic inspector d'Hisenda, ha explicat que en l'actual sistema tributari paguen més els que "menys tenen" perquè els impostos indirectes, com l'IVA, que no tenen en compte la riquesa, cada vegada tenen més pes en la recaptació total, passant del 38% al 41% entre 2007 i 2012.


Proposa rebaixar l'impost de Societats fins al 20%, però que les empreses que facturin més de 45 milions i tinguin 1 milió de beneficis tributin en un 25%.


D'aquesta manera, considera que es tindria més en compte les diferents grandàries de les empreses, i ha instat al fet que la reforma fiscal elimini les bonificacions perquè les grans empreses tributin per sota del 30% actual. També ha plantejat tornar a simplificar l'IRPF, que des de 2007 distingeix entre rendes de treball i rendes de capital amb una tarifa progressiva, que arriba fins al 52% en les primeres i que no passa del 21% en les últimes. "No té sentit que es penalitzi més viure del treball que viure del capital", i ha afegit que els rendiments de capital haurien de tributar el mateix que els de el treball.


Els portaveus han celebrat els impostos ambientals proposats pels experts perquè asseguren que és just que "pagui més qui més contamina".


Els membres de la plataforma han negat que suprimir els impostos autonòmics sigui la solució per simplificar el sistema i han animat al Govern a establir uns mínims per evitar "baixades impositives electoralistes de diferents comunitats per llevar capitals a unes altres".


També han instat a invertir més mitjans a controlar el frau i han explicat que, mentre que a Espanya hi ha un inspector per cada 1.900 habitants, en altres països amb menys frau, com França i Alemanya, ho hi ha cada 800.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH