Entra en vigor aquest dissabte la reforma de la justícia universal

|

Audiència Nacional

La reforma de la Llei Orgànica del Poder Judicial que introdueix nous límits perquè els jutges espanyols puguin jutjar, sota el principi de la justícia universal, crims d'especial gravetat comesos fora de les nostres fronteres ha entrat aquest dissabte en vigor després de ser publicada ahir en el Boletin Oficial de l'Estat (BOE).

La seva entrada en vigor provocarà que els sis jutges instructors de l'Audiència Nacional arxivin a partir d'aquest dilluns la dotzena de causes que mantenen obertes sota aquest principi, una vegada que comprovin que es compleixen els requisits del nou article 23 de la Llei Orgànica del Poder Judicial (LOPJ).

El BOE d'aquest divendres recull la reforma de la justícia universal, l'endemà passat que el Senat l'aprovés per la via d'urgència, sense canvis i amb prou feines quinze dies després que el Partit Popular la tragués avanci al Congrés dels Diputats. Es tracta de la reforma més profunda de l'article 23 de la Llei Orgànica del Poder Judicial, que va introduir aquest ambiciós principi que va posar a Espanya en l'avantguarda perquè els tribunals nacionals poguessin conèixer de crims d'especial gravetat perpetrats contra la comunitat internacional.

El PSOE va reformar el principi de la justícia universal en 2009 per establir la necessitat que els delictes tinguessin conexidad amb Espanya. Ara, el Partit Popular ha reformat novament l'article 23.4 i tant un com un altre partit han estat acusats d'escometre aquestes modificacions legislatives per pressions de potències estrangeres. Aquest canvi legal neix amb l'anunci de ser recorregut pel PSOE en el Tribunal Constitucional, una proposta que ha estat ben acollida per grups com UPyD, l'Esquerra Plural o el PNB. També fiscals de l'Audiència Nacional han suggerit la possibilitat que pugui ser impugnada mitjançant qüestions d'inconstitucionalitat.

Les víctimes d'aquests crims personades en l'Audiència Nacional també han explicat a Europa Press la seva intenció d'acudir en empara a l'Alt Tribunal o arribar a instàncies internacionals, com el Tribunal Europeu de Drets Humans. Així ho ha assenyalat David Couso, el germà del càmera José Couso assassinat a l'Iraq en 2003, o els advocats Carlos Iglesias o Manuel Ollé, personats en els casos de Falun Gong, els vols de la CIA, les fosses amb víctimes espanyoles localitzades en el Sàhara o l'assassinat de jesuïta Ignacio Ellacuría.

La disposició transitòria única de la proposició de llei impulsada pel PP --una via que ha permès evitar els informes del Consell Generao del Poder Judicial o el Consell d'Estat-- obliga a arxivar la dotzena de causes obertes en l'actualitat que no reuneixen els nous requisits. La reforma limita la persecució dels delictes de genocidi i lesa humanitat als procediments que es dirigeixin contra espanyols o estrangers que hagin adquirit la nacionalitat després de cometre el fet o l'extradició del qual hagi estat denegada. El nou article 23.4 de la Llei Orgànica del Poder Judicial elimina la possibilitat d'actuar amb una denúncia o a través d'una acusació popular, per limitar el seu impuls a les querelles presentades per l'agraviat o la Fiscalia.

L'extensió de la jurisdicció espanyola més enllà de les nostres fronteres es condiciona a l'existència d'un tractat internacional que ho autoritzi i a l'Estatut de la Cort Penal Internacional. L'oposició ha criticat que algunes potències, com Xina o Estats Units, no han ratificat tals convenis i és impossible perseguir els seus crims.

La reforma imposa nous límits als jutges espanyols i recull en la llista d'il·lícits a perseguir els delictes de violència contra la dona i la violència domèstica, les tortures o la corrupció d'agent públic estranger.

Confereix a la Sala Segona del Tribunal Suprem la potestat de valorar la possibilitat que els jutges espanyols puguin conèixer els fets, en cas que l'Estat no estigui duent a terme una investigació efectiva dels mateixos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH