El Parlament extremeny recorrerà al TC la reforma de l'Administració Local

|

Títol de la imatge

El Parlament d'Extremadura interposarà un recurs d'inconstitucionalitat contra la Llei de Racionalització i Sostenibilitat de l'Administració Local, plantejada pel Govern central.

La iniciativa per interposar aquest recurs d'inconstitucionalitat ha estat presentada de forma conjunta per tots els grups parlamentaris de l'oposició al Parlament extremeny, PSOE, IU i Prex-Crex, i per tant ha tirat endavant amb la majoria absoluta de la Càmera regional, enfront dels vots en contra del Grup Popular.

La presentació d'aquest recurs ha estat aprovada en el ple d'aquest dijous, en el qual també s'ha acordat que els representants del Parlament extremeny davant el Tribunal Constitucional seran els portaveus dels grups de PSOE, IU i Prex-Crex, Valentín García, Pedro Escobar i Damián Beneyto, respectivament.

En la justificació d'aquesta iniciativa, el portaveu del Grup Parlamentari Prex-Crex, Damián Beneyto, ha ratllat de "mala llei per a Extremadura" la Llei d'Administració Local, ja que la regió extremenya té molts municipis molt petits, i aquesta norma "lleva autonomia" als ajuntaments en favor de les diputacions.

Beneyto ha assenyalat que aquesta llei "vulnera el principi democràtic en l'àmbit local", ja que estableix que si en el ple municipal no hi ha acord, l'equip de govern podrà prendre les decisions, per la qual cosa "furta a l'oposició el control" de la labor de l'executiu.

"Solament per aquestes dues raons, aquesta llei ja és inconstitucional", ha assenyalat Beneyto, qui ha afegit que "aquesta llei no resol el finançament dels ajuntaments", per la qual cosa es tracta d'una norma "inútil" perquè "no resol el principal problema d'aquestes administracions".

Per la seva banda, el portaveu del Grup Parlamentari d'IU, Pedro Escobar, veu "múltiples raons" per presentar un recurs d'inconstitucionalitat a aquesta llei d'administració local.

Per a Escobar, és necessari racionalitzar l'administració local, però "no és el sentit en el qual s'està fent" per part del Govern central, sinó que ha apostat per "consolidar el tercer nivell de descentralització des de l'administració autonòmica fins als ajuntaments"

"L'administració local fins ara ha funcionat relativament, però no poden prendre decisions que poden condicionar la vida dels ajuntaments", ha assenyalat Escobar, qui ha considerat que aquesta reforma "va a crear més problemes dels ja hi ha", per la qual cosa aquesta llei "ha de ser guardada en un calaix".

Per la seva banda, el portaveu del Grup Parlamentari Socialista, Valentín García, aquesta llei "vulnera greument els drets dels ciutadans", i a més "no aborda" el "principal problema" que tenen els ajuntaments que és el finançament local.

García ha destacat que és un "fet extraordinari" que l'Assemblea d'Extremadura present un recurs d'inscontitucionalidad contra una llei del govern central, igual que és un "fet extraordinari" que al Congrés, tots els grups de l'oposició estiguin "units" contra aquest llei, com ha ocorregut al Parlament regional.

Una reforma de la llei que "vulnera l'Estatut d'Autonomia", ja que "vulnera les competències de la CCAA respecte als ajuntaments", i a més, segons ha apuntat, "despulla als ajuntaments menors de 20.000 habitants de les seves competències" que "diposita" en les diputacions provincials, amb la qual cosa "està cridant clarament a la privatització"

D'aquesta forma, assenyala Valentín García, amb aquesta llei "es va a sacrificar als ajuntaments com les administracions que són les culpables del dèficit en aquest país", quan són "els que menys dèficit i deutes generen", i a més "les grans empreses s'estan fregant les mans perquè veuen una oportunitat de privatització".

Una de les conseqüències és que "es va a trencar l'equilibri entre el món rural i urbà", i a més "allunya l'administració dels ciutadans", ha vaticinat Valentín García, qui ha conclòs asseverant que és una llei "dolenta per als ciutadans", ja que va a servir perquè "paguin més taxes i més impostos i rebin menys serveis".
Finalment, i en nom del Grup Parlamentari Popular, Miguel Cantero, ha considerat "absolutament necessària" aquesta reforma de l'administració local, que busca la "eficiència" dels ajuntaments sota el principi de "no gastar més del que es té" i "pagar el que es deu".

Cantero ha acusat al PSOE de" trencar el consens" sobre aquesta llei, que segons ha defensat el portaveu del PP, "aclareix les competències, evita duplicitats, simplifica l'estructura i protegeix aquest finançament legal".

En aquest sentit, el portaveu del PP ha convidat a l'oposició al fet que "no continuïn enganyant al ciutadà i als ajuntaments de menys de 20.000 habitants", ha destacat Cantero, qui ha apuntat que "no es va en contra de l'administració local ni del principi democràtic".

En la iniciativa presentada pels tres grups de l'oposició, es justifica la presentació d'aquest recurs d'inconstitucionalitat perquè "lluny d'escometre una reforma de l'administració local sota les premisses de la sostenibilitat financera o la distribució clara de competències", la realitat és que aquesta norma "es configura com un instrument legal contra l'autonomia local i contra la voluntat popular expressada en les urnes".

Assenyalen en la seva iniciativa que aquesta llei "no resol els principals problemes que afligeixen a l'administració local", ja que "ni aclareix les competències, ni evita duplicitats, ni simplifica l'estructura ni aborda el principal problema dels ajuntaments, que és el finançament local".

Afegeix aquesta iniciativa que la llei "logrará despullar de les competències als ajuntaments de menys de 20.000 habitants", que suposen el 95 per cent, i propicia "la privatització dels serveis públics que aquells presten i suposant un risc seriós de destrucció d'ocupació pública a les zones rurals del nostre país".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH