La primavera serà de "alt risc" per als al·lèrgics

|

Al·lèrgia

La Societat Espanyola d'Alergología i Immunologia Clínica (SEAIC) assegura que la propera primavera es preveu "d'alt risc" per als pacients al·lèrgics, amb concentracions de pol·len de gramíneas de 5.600 grans per metre cúbic d'aire, molt similars a les registrades l'any passat.

Així ho ha assegurat el president del Comitè d'Aerobiología d'aquesta societat, Francisco Lleig, en funció dels resultats del model predictiu que han desenvolupat en col·laboració amb la Universitat de Castella-la Manxa. Aquest expert recorda en la primavera de 2013 es van aconseguir màxims diaris de concentració de pol·len que no es registraven des de l'any 2007, de fins a 5.400 grans per metre cúbic, però no va resultar especialment complicada per als pacients per la intermitencia dels "dies pico".

"El total de pol·len de gramíneas recol·lectat en cada temporada mostra una estreta relació amb pluja, humitat i temperatures registrades durant els mesos d'octubre a març", ha explicat Lleig, per aquest motiu aquest any es prevegin també nivells elevats. D'igual manera, avisa que al costat de les gramíneas hi ha altres pòl·lens alergénicos que aconsegueixen notable rellevància al llarg de tot l'any a les diverses zones geogràfiques espanyola, com les cupresáceas de gener a març, el plàtan d'ombra en properes dates i de forma cada vegada més destacada a les grans ciutats.

A més, maig i juny són mesos "clàssics" per les gramíneas i l'olivera (a Andalusia, Extremadura i Castella-la Manxa), ha destacat aquest expert, al costat del pol·len de parietaria en la costa mediterrània, una mala herba "molt alergénica i de perllongada pol·linització". D'altra banda, els alergólogos han destacat que cada vegada aconsegueix major rellevància l'al·lèrgia a la 'alternaria', un fong que també es troba en les plantes i que afecta al 15 per cent de la població, més als nens que als adults, i que s'associa de manera molt estreta a l'asma bronquial i a la rinoconjuntivitis. La majoria dels al·lèrgics a aquest fong també ho són a pòl·lens, però la presència d'asma és superior en aquest grup de pacients, 67 per cent en al·lèrgia a 'alternaria' enfront del 40 per cent en al·lèrgics a gramíneas.

"L'asma per 'alternaria' mostra una pitjor evolució que el provocat pels pòl·lens de gramíneas i olivera, amb major risc de descompensació clínica i assistències a urgències", precisa el doctor Lleig, que precisa que aquests casos augmenten en les jornades posteriors a dies de pluja, en moments de tempesta i davant canvis meteorològics bruscs.

Mantenir l'al·lèrgia sota control minimitza el seu impacte i, en aquest sentit, els experts insten a descartar una possible al·lèrgia a aquest fong mitjançant la vacuna específica per combatre-la, que resulta "molt eficaç". I és que per als nens al·lèrgics a aquest fong, que "tenen símptomes pràcticament tot l'any", els inhaladors no deixen de ser pegats que no ajuden a modificar el curs de la malaltia.

Les espores de 'alternaria' estan presents durant gairebé tot l'any a nivell atmosfèric, però l'alliberament dels seus al·lergògens s'incrementa amb temperatures de 20-30 graus i alt grau d'humitat. Per aquest motiu, el risc per als al·lèrgics comença en el mes d'abril i es perllonga fins al mes de juliol, produint-se també un altre període de reactivació a la tardor durant els mesos de setembre a novembre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH