El cardenal Rouco Varela deixarà de ser avui president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE)

|

Varela

El cardenal arquebisbe de Madrid, Antonio María Rouco Varela, deixarà de ser aquest dimecres president de la Conferència Episcopal Espanyola (CEE) un càrrec que ocupa des de 2008 i que ja va ocupar també entre 1999 i 2005. És el bisbe que més anys ha ocupat aquest lloc, per davant del cardenal Vicente Enrique i Tarancón --un any en funcions i tres triennis--.

Així, Rouco Varela s'ha acomiadat dels seus dotze anys al capdavant de la jerarquia catòlica amb un discurs fred i plànol en el qual ha passat revista a les seves iniciatives i ha tancat amb crítiques a la classe política. "El nivell intel·lectual del discurs públic és més aviat pobre, afectat pel relativisme i l'emotivisme", ha dit a l'inici de l'assemblea plenària que triarà matí al seu successor.

Ha apuntat que la "nació espanyola es troba amb greus problemes d'identitat, amb una cultura disgregadora que amenaça per possibles ruptures insolidàries". I ha advertit que el matrimoni i la família estan travessant una crisi profunda". "La situació no és fàcil", ha emfatitzat Rouco en el seu discurs inaugural de la CIII Assemblea Plenària de la CEE, encara que ha afirmat que els bisbes espanyols no van a estalviar esforços per "obrir nous camins a l'Evangeli" i per estar "en un veritable estat de missió permanent". "S'ha fet molt" però "queda molt més per fer", ha resumit el cardenal arquebisbe de Madrid, que ha conclòs reflexionant sobre si seria "convenient" renovar els estatuts de la CEE per a "una major participació" de tots els seus membres, i assegurant que la gran tasca pendent és la de "la missió", a la qual convida el papa Francisco.

Rouco Varela no podrà ser reelegit per més triennis ja que, segons els nous Estatuts aprovats al desembre de 2008, els càrrecs de president i vicepresident només poden renovar-se per a un segon trienni successiu, a diferència dels antics estatuts, que permetien la reelecció per un tercer trienni consecutiu sempre que obtinguessin dos terços dels vots emesos. Així, Rouco Varela ha romàs al capdavant de la CEE durant 12 anys que han estat marcats per missatges, trobades, valoracions de les diferents legislacions que afecten a la vida, a la família i a la Religió, per canvis al Govern --PSOE i PP-- i també en el Papat, doncs ha coincidit amb tres Papes: Juan Pablo II, Benedicto XVI i Francisco.

Un de les fites que ha marcat tots aquests anys en què ha estat president de la CEE al mateix temps que arquebisbe de Madrid, ha estat la Jornada Mundial de la Joventut de Madrid 2011, la segona JMJ que organitzava després de la de Santiago de Compostel·la de 1989, quan era arquebisbe de la seu compostelana. També va ser una alegria per a ell la visita de Benedicto XVI a Santiago de Compostel·la i Barcelona els dies 6 i 7 de novembre de 2010 que, al seu judici, va suposar "un alè d'esperança" per al país i les famílies cap a les quals, segons va indicar, existeix "una cultura hostil" a Espanya i Europa. A més, durant aquests anys, Rouco Varela ha participat en dos Conclaves, el que va triar a Benedicto XVI i el de 2013, en el qual va sortir triat el Papa Francisco. Sobre el Papa Francisco, amb el qual s'ha trobat en diverses ocasions durant aquest últim any --l'última, en la Visita Ad Limina dels prelats espanyols la setmana passada--, Rouco Varela li ha definit com "un germà molt senzill, molt amable que s'assembla bastant a Benedicto XVI en l'estil de proximitat".

BIOGRAFIA

El cardenal Rouco Varela va néixer el 20 d'Agost de 1936 a Villalba (Lugo). Va estudiar Llatí, Humanitats i Filosofia en el Seminari de Mondoñedo des de 1946 fins a 1954 i Teologia a la Universitat Pontifícia de Salamanca des de 1954 a 1958. Als 23 anys, es va ordenar sacerdot en la Catedral Vella de Salamanca.

Va cursar estudis de Dret i Teologia a la Universitat de Munich (Alemanya) on es va doctorar en Dret Canònic amb la tesi 'Església i Estat en l'Espanya del segle XVI'. Va ser professor en el Seminari de Mondoñedo; professor adjunt en l'Institut de Dret Canònic de la Universitat de Munich; professor de Dret Públic Eclesiàstic a la Universitat Pontifícia de Salamanca, així com catedràtic de Dret Canònic Fonamental i vicerector de la mateixa Universitat.

En 1976, amb 40 anys, és nomenat bisbe auxiliar de Santiago de Compostel·la, diòcesi de la qual vuit anys després, en 1984, va ser nomenat arquebisbe.

En la CEE ha estat president de la Junta Episcopal d'Assumptes Jurídics (1981-1990); membre de la Comissió Episcopal d'Ensenyament i Catequesis, durant tres triennis (1981-1989); membre de la Comissió Permanent des de 1984; president de la Comissió Episcopal de Seminaris i Universitats (1990-1993) i membre del Comitè Executiu des de 1993. Entre altres càrrecs fora d'Espanya, ha ocupat el de membre del Sínode dels Bisbes; membre de la Congregació per a l'Educació Catòlica; de la Congregació del Clergat; del Pontifici Consell de Cultura; relator general del Sínode de Bisbes per a Europa; i membre del Pontifici Consell 'Cor Unum'.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH