La Comissió Europea alerta Espanya de riscos pels nivells de deute i desocupació

|

Títol de la imatge

La Comissió Europea ha dictaminat aquest dimecres que Espanya "està experimentat desequilibris macroeconòmics que exigeixen una vigilància específica i mesures polítiques contundents" i ha avisat en particular dels "riscos" que suposen l'elevat deute públic i privada i l'alt nivell d'atur per a creixement i a l'estabilitat financera.

Per això, Brussel·les torna a demanar a Espanya "reformes addicionals" al mercat laboral i més esforços pressupostaris per retallar el nivell de deute.

No obstant això, l'Executiu comunitari creu que en els últims mesos la correcció dels problemes de l'economia espanyola "ha avançat clarament" i, a diferència de l'ocorregut l'any passat, ja no situa a Espanya en el grup de països amb desequilibris "excessius" -en el qual estan Itàlia, Eslovènia i Croàcia-. Això significa que Brussel·les allunya la possibilitat de sancions per a Espanya, que podrien haver ascendit fins al 0,1% del PIB.

En tot cas, Brussel·les anuncia que mantindrà una "vigilància específica" del compliment per part d'Espanya de les recomanacions de política econòmica que li dirigeixi la UE. La propera tanda de directrius es publicarà a principis de juny.

"En diverses dimensions, l'ajust dels desequilibris identificats l'any passat com a excessius ha avançat clarament i la tornada a un creixement positiu ha reduït els riscos", assenyala l'Executiu comunitari en el seu diagnòstic sobre la situació de l'economia espanyola.

"No obstant això, la magnitud i la naturalesa interrelacionada dels desequilibris, en particular els elevats nivells de deute domèstic i externa, signifiquen que els riscos encara estan presents", alerta la Comissió.

Per a l'Executiu comunitari, "el nivell molt alt de deute públic i privada, tant domèstica com a externa, continua plantejant riscos per al creixement i l'estabilitat financera". A més, "malgrat la seva recent reducció, l'atur es manté a nivells alarmants".

Per això, Brussel·les suggereix que "al mercat laboral, basant-se en els efectes positius de les recents reformes en la flexibilitat interna i la fixació de salaris, podrien considerar-se reformes addicionals".

A més, ha de mantenir-se "la reorientació del sistema productiu cap als sectors exportadors i la recuperació de la competitivitat internacional" amb la finalitat de poder "reduir el gran volum de passius externs i la càrrega que suposen en termes de flux negatiu d'ingressos cap a la resta del món".

Brussel·les considera que l'ajust dels balanços del sector privat està avançant, encara que avisa que "l'alt atur i la caiguda d'ingressos han limitat el ritme de desendeudamiento de les llars". Les empreses no financeres han reduït el deute a una velocitat més sostenible.

Finalment, la Comissió denuncia que "un dèficit significatiu d'ingressos, la major despesa social i els costos de la recapitalización bancària han conduït a una pressió substancial en el dèficit públic i a un fort increment del deute públic fins a nivells elevats".

Malgrat que el Govern reitera que l'any passat va complir la meta de reduir el dèficit fins al 6,5%, l'Executiu comunitari insisteix per la seva banda que "l'objectiu de dèficit de 2013 podria haver-se incomplit". No obstant això, assenyala que la millora de la situació econòmica permetrà complir el 5,8% en 2014.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH