dimarts, 7 de juliol de 2020

Es realitzen més transplantaments de pulmó que de cor

|

Títol de la imatge

285. Aquesta és la xifra de transplantes de pulmó que es van fer en l'últim any a Espanya. La xifra destaca perquè supera, supera per primera vegada, als trasplantaments de cor, dels quals es van realitzar 249. Aquest fet mostra un canvi de tendència en l'evolució d'aquestes intervencions just quan es compleixen 25 anys de l'engegada de l'Organització Nacional de Trasplantaments.

De fet, el trasplantament cardíac és l'únic que, segons les dades de 2013, ha baixat la seva activitat pel que fa a l'any anterior (0,8%), motivat per una "disminució de la demanda", segons ha reconegut aquesta mateixa setmana el director d'aquesta institució, Rafael Matesanz, durant la presentació del balanç anual de la donació i el trasplantament d'òrgans.

Aquesta estabilització de l'activitat dels trasplantaments cardíacs va ser la que va portar a l'ONT el passat mes de novembre a recomanar eliminar aquelles unitats de trasplantament cardíac que fessin menys de 15 operacions a l'any, la qual cosa implicaria passar de les 18 que hi ha actualment a unes 14.

"Vam establir que una activitat desitjable per a aquestes unitats hauria de ser de 20 trasplantaments a l'any per equip, amb una activitat mínima tolerable de 15", va admetre Matesanz.

No obstant això, un informe de 2011 ha revelat que les unitats de Múrcia, Navarra, Zaragoza, Astúries, Valladolid i la del Clínic de Barcelona no han aconseguit aquesta activitat mínima en els últims cinc anys i algunes, com la de l'Hospital Verge de l'Arrixaca murcià, amb prou feines va realitzar tres trasplantaments de cor fa dos anys.

Aquests requisits es basen en una "qüestió d'eficàcia", ha argumentat el director de l'ONT. De fet, s'ha vist que la mortalitat el primer any després de l'operació, que és la que es deriva de factors relacionats amb el propi trasplantament i no amb un rebuig crònic, és major en aquells centres amb menys activitat.

A més, la bona coordinació entre comunitats garanteix que aquesta reducció d'unitats de trasplantament cardíac no vagi a suposar cap minvament per als pacients d'aquelles regions que es quedin sense aquesta prestació.

De fet, segons ha constatat l'ONT en 2013, un 22,5 per cent de tots els trasplantaments es realitzen en una comunitat diferent a la qual s'obté l'òrgan.

Això fa que actualment hi hagi comunitats importadores i exportadores d'òrgans. Així, mentre Galícia, Cantàbria, Navarra, Catalunya, Madrid o Murcia van rebre d'altres comunitats més òrgans dels quals van enviar, Andalusia va donar i va rebre el mateix nombre d'òrgans i la resta van enviar més dels quals van rebre.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH