dissabte, 4 de juliol de 2020

Coneix els canvis en la legislació laboral vigents en 2014

|

Fátima Ibáñez

La ministra d'Ocupació, Fátima Báñez, justifició els canvis en l'àmbit laboral per promoure la competitivitat i facilitar la flexibilitat reclamada pels empresaris en aquest àmbit. 

Aquí va un resum dels canvis recents de major importància.

En vespres de Nadal, el Govern va aprovar un decret llei de mesures per afavorir la contractació, un text en el qual els sindicats veuen la volta de rosca anunciada a la reforma laboral però que des d'Ocupació qualifiquen com a mers «ajustos». Després d'un intens debats sobre el model dels minijobs alemanys, l'Executiu ha aprovat una nova regulació per fomentar el treball a temps parcial, per a això flexibilitza les jornades. Així, s'aprova un nou règim d'hores complementàries que permet augmentar entre un 45 i un 90 % les jornades dels treballadors indefinits amb contractes de més de deu hores a la setmana. En aquest còmput s'inclouen les hores pactades (aquelles que el treballador està obligat a fer després d'haver signat l'acord o perquè figuren en conveni, que poden elevar fins a un 60 % la jornada basi, i les voluntàries (de lliure acceptació), que incrementarien com a màxim un altre 30 %.

A més l'Executiu estén el contracte de suport a emprenedors -que inclou diferents incentius fiscals i un període de prova d'un any en el qual es pot acomiadar al treballador sense indemnització- a aquesta modalitat de jornada, sempre que el contracte sigui indefinit. Pels de durada determinada s'aproven nous períodes de prova, d'un màxim de sis mesos per a tècnics titulats. A més, es redueix en un punt el tipus de cotització en els contractes a temps parcial de durada determinada.

En matèria d'incapacitat temporal, els canvis també són de calat. En primer lloc, perquè les mútues podran realitzar el seguiment de les baixes des del primer dia (fins ara el control començava a partir del setzè dia, quan es feien càrrec del pagament de la prestació). A més, podran donar d'ofici l'alta a un empleat si el metge de capçalera no respon a la seva sol·licitud motivada en un termini de cinc dies.

Amb els canvis introduïts en la Llei de Pressupostos Generals de l'Estat pel 2014, els treballadors de baixa també veuran suspès de forma cautelar el seu subsidi si no compareixen a les convocatòries realitzades bé pels metges de la Seguretat Social o de la mútua per al seu reconeixement, fins i tot abans que es determini si l'absència va ser justificada o no. Fins ara, solament s'extingia el cobrament de la prestació si es provava una absència injustificada.

A més, per a baixes de llarga durada, es computaran les recaigudes (noves baixes per la mateixa patologia dins dels sis mesos posteriors a l'alta) dins del límit de 545 dies en els quals es pot cobrar el subsidi.

Els canvis legals aprovats pel Ministeri d'Ocupació obren la mà amb les empreses de treball temporal (ETT), a les quals es permetrà que cedeixin als seus clients treballadors amb contractes en pràctiques.

La reducció de jornada per fills s'amplia fins als 12 anys. El supòsit de reducció de jornada i salari per cura de menors, que permet als treballadors ajustar entre una vuitena part i la meitat de la seva jornada laboral a canvi d'una reducció proporcional del sou, s'amplia fins als dotze anys d'edat del menor a càrrec, enfront del límit actual, fixat en els vuit anys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


EL MÉS LLEGIT

ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH