Les persones majors que fan exercici tenen menys risc de fractura òssia en cas de caiguda

|

Ancians

Un estudi de la Universitat de Paris-Sud (França) i l'Institut Nacional Francès de Salut i Investigació Mèdica (INSERM, en les seves sigles en francès) revela que els adults majors que fan exercici tenen menys probabilitats de tenir una caiguda i, en cas de sofrir-la, també són més propensos a sofrir menys fractures.

Així es desprèn dels resultats publicats en la revista 'British Medical Journal' (BMJ), que constaten que l'exercici redueix el risc de lesió en cas de caiguda fins a un 37 per cent.

"Les caigudes són un problema mèdic greu i comú en persones majors però són prevenibles, i ara veiem que l'exercici és una manera eficaç de combatre-les", ha assegurat la doctora Fabienne El-Khoury, una de les autores de l'estudi.

De fet, dades d'investigacions prèvies mostren que entre el 30 i el 40 per cent de les persones de més de 65 anys sofreix una caiguda almenys una vegada a l'any i, entre el 5 i 10 per cent de les vegades, deriven en lesions greus com a fractura de maluc.

Encara que diversos estudis ja havien trobat que els programes d'exercici redueixen les caigudes, els investigadors es van preguntar si aquests programes també reduïen el risc de lesions en cas que la caiguda no pogués evitar-se.

Per a l'anàlisi, El- Khoury i el seu equip van utilitzar dades de 17 estudis previs que comparaven un total de 2.195 persones que participaven en activitats físiques amb altres 2.110 persones que no ho feien. L'edat mitjana de les persones incloses en l'anàlisi era d'uns 77 anys d'edat, i més de tres quartes parts dels participants eren dones.

En general, els investigadors van trobar que les persones que practicaven exercici eren un 37 per cent menys propensos a sofrir lesions en cas de caiguda, des de contusions fins a fractures òssies.

A més, els "esportistes" eren un 61 per cent menys propenses a tenir fractures d'ossos després de les caigudes, i tenien un 43 per cent menys de probabilitats de sofrir una caiguda que causés una lesió prou greu com per necessitar ingrés hospitalari.

El-Khoury reconeix que és difícil saber quantes lesions representen aquests riscos reduïts, ja que tots els estudis comptabilitzaven lesions diferents. Així mateix, els resultats van variar entre els estudis.

Els autors suggereixen que les ments de les persones que fan exercici poden estar més àgils que les dels no esportistes i per això responen millor davant una caiguda i, per exemple, aconsegueixen agarrar-se a alguna cosa. A més, apunten, el seu cos pot estar més preparat per suportar un possible impacte.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH