Sanitat recomana retirar les pròtesis mamàries PIP de forma preventiva, però "sense caràcter d'urgència"

|

Implant

L'Agència Espanyola de Medicaments i Productes Sanitaris (AEMPS) recomana la retirada de les pròtesis mamàries PIP, retirades del mercat en 2010, en haver-se confirmat una major taxa de trencament d'aquestes pròtesis als 10 anys de la seva implantació. No obstant això, precisa que ha de fer-se "de forma planificada pel cirurgià i la pacient, al no tenir caràcter urgent".

Sanitat ha actualitzat la informació i les recomanacions sobre les pròtesis mamàries fabricades per l'empresa francesa Poly Implant Prothèse (PIP) sobre la base de les dades espanyoles procedents del protocol per l'explantación, seguiment i substitució de pròtesis mamàries PIP, establert el 2 de març de 2012, i les dades europees i internacionals procedents del dictamen emès pel Comitè Científic de Riscos per a la Salut Emergents i Novament Identificats de la Comissió Europea (SCENIHR).

La nova informació disponible derivada d'aquestes dades ratifica l'absència de riscos sanitaris superiors para les persones portadores de pròtesis PIP enfront de les persones portadores d'altres pròtesis mamàries.

L'AEMPS va ordenar al març de 2010 el cessament de la implantació de les pròtesis PIP, introduïdes al mercat espanyol fa més 10 anys, després que l'Agència Francesa de Medicaments i Productes Sanitaris informés que aquests implants s'estaven fabricant amb un gel de silicona diferent al declarat i avaluat, la qual cosa posava en dubte les seves garanties i, més tard, es va confirmar com un frau.

Al març de 2012 l'AEMPS va publicar el protocol per l'explantación, que contenia uns formularis de seguiment a emplenar pel cirurgià amb la finalitat de recaptar informació sobre el comportament d'aquestes pròtesis a Espanya. Transcorreguts 18 mesos, el Centre Nacional d'Epidemiologia, dependent de l'Institut de Salut Carlos III ha realitzat un informe amb l'anàlisi de les dades rebudes, corresponents a 3.000 pacients.

En funció de les dades recollides, l'AEMPS recomana inicialment a les persones portadores de pròtesis mamàries que comprovin, a través de la targeta d'implantació o l'informe clínic, si es tracta de les PIP. En cas d'haver-la extraviat, o si tinguessin dubtes, han de sol·licitar una cita en el centre en el qual es van sotmetre a la intervenció per planificar un seguiment adequat.

Les portadores de pròtesis PIP hauran de contactar amb el seu cirurgià per sotmetre's a una revisió de les seves pròtesis i comprovar l'estat de les mateixes. El seguiment, recomana Sanitat, ha d'incloure control ecográfico i, en cas de no obtenir-se una informació concloent, ha de realitzar-se una ressonància magnètica.

En cas que es detecti o sospiti el trencament de pròtesi, ha de procedir-se a la seva explantación i si no hi ha simptomatologia clínica ni es detecta deterioració de les pròtesis, l'AEMPS aconsella planificar l'explantación preventiva. No obstant això, puntualitza que "els cirurgians hauran de valorar les circumstàncies individuals de les pacients per si existissin raons mèdiques que aconsellin no realitzar l'explantación". En això casos recomana un seguiment clínic i radiològic a la pacient cada sis mesos.

El Ministeri ha contactat amb la Federació de Clíniques Privades perquè el sector privat ofereixi el tractament i seguiment adequats als seus pacients, d'acord a les noves recomanacions.

Les persones que no puguin contactar amb el cirurgià o clínica on van ser operades podran acudir a les consultes o serveis de referència establerts per les comunitats autònomes per sol·licitar valoració del seu cas. "Les autoritats sanitàries vetllaran perquè no quedin persones sense atendre", assegura Sanitat.

A més, puntualitza que el Sistema Nacional de Salut (SNS) retirarà i reemplaçarà els implants si la cirurgia original va ser realitzada pel mateix, d'acord als seus protocols clínics en dones mastectomizadas (cirurgia reparadora), ja que els implants per cirurgia estètica no estan inclosos en la cartera de serveis del SNS.

Per al seguiment de la situació de les pròtesis PIP a Espanya i revisió dels protocols d'implantació de pròtesis mamàries, es va constituir en el seu moment una comissió permanent, composta per experts de les societats mèdiques implicades, representants de l'Institut de Salut Carlos III (Centre Nacional d'Epidemiologia), de l'AEMPS i del Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat (MSSSI). Aquesta comissió ha avaluat la informació recollida sobre pròtesis mamàries a Espanya i les seves conclusions han donat lloc a l'actualització de les recomanacions emeses per l'AEMPS.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH