L'etarra Inés del Río podria cobrar un subsidi de fins a 7.668 euros

 

|

Del Río

L'etarra Inés del Río Prada, que deu 19 milions d'euros a l'Estat en concepte d'indemnitzacions a les víctimes dels seus atemptats, podria cobrar un subsidi de fins a 7.668 euros al que poden accedir totes les persones que han romàs més de sis mesos a la presó i surten sense haver realitzat un treball remunerat dins i sense tenir ocupació fora, entre altres requisits.

Es tracta d'un subsidi mensual de sis mesos de durada, però que pot ser prorrogable "per altres dos períodes d'igual durada, fins a un màxim de divuit mesos". La quantia d'aquest subsidi mensual és de 426 euros. Correspon al 80 per cent de l'Indicador de Renda d'Efectes Múltiples (IMPREM) vigent, que actualment és de 532,51 euros, segons estableix en el seu web el Ministeri d'Ocupació.

Segons aquests criteris, tot recentment excarcerat que vulgui accedir a aquest subsidi ha d'estar aturat, inscriure's com a demandant d'ocupació en el termini d'un mes des de la seva sortida de presó i "no haver rebutjat oferta d'ocupació adequada ni haver-se negat a participar, excepte causa justificada, en accions de promoció, formació o reconversió professional des de la inscripció com a demandant d'ocupació". A més, ha de mancar de rendes de qualsevol naturalesa superiors al 75 per cent del Salari Mínim Interprofessional vigent (645,30 euros). Del Riu es va declarar insolvent per no pagar les seves indemnitzacions que va assumir l'Administració. Aquest deute ascendeix a 19 milions d'euros només en el que afecta a les seves víctimes, van informar a Europa Press fonts de la lluita antiterrorista.

En relació a la compatibilitat entre aquest subsidi i l'enorme deute de De el Riu, un portaveu del Ministeri d'Ocupació remet a la Llei d'Enjudiciament Civil com el mecanisme que es té en compte a l'hora d'embargar subsidis. Al llarg de tot el redactat d'aquesta Llei no es fa cap excepció per a casos de condemnats per delictes greus o terroristes.

Aquesta Llei d'Enjudiciament Civil aclareix en canvi en el seu article 607 sobre "embargament de sous i pensions" que "és inembargable el salari, sou, pensió, retribució o el seu equivalent, que no excedeixi de la quantia assenyalada per al salari mínim interprofessional". En aquest cas el subsidi per als alliberats de presó és de 426 mensuals, per sota dels 645,30 euros del salari mínim i per tant inembargable segons aquest criteri.

Unió, Progrés i Democràcia (UPyD) va a exigir aquest dimecres al Govern al Congrés que els terroristes excarcerats no puguin cobrar aquest tipus d'ajudes si no es penedeixen, col·laboren amb la Justícia i demanen perdó a les seves víctimes. La formació magenta va a plantejar aquesta reivindicació a través d'una interpel·lació al Govern, la qual cosa li permetrà sotmetre a votació, en la tercera setmana de novembre, una moció perquè el Ple del Congrés es pronunciï sobre la seva proposta.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH