El bricolatge i la jardineria redueixen un 30% el risc d'ictus

|

Jardineria

La pràctica de bricolatge o jardineria pot reduir el risc d'un atac cardíac o un vessi cerebral i perllongar la vida fins a en un 30 per cent en el grup d'edat de més de 60 anys, segons revela una investigació publicada en l'edició digital de 'British Journal of Sports Medicine'. Segons els autors, aquestes activitats rutinàries són tan bones com l'exercici.

Aquests científics basen els seus resultats en l'anàlisi de gairebé 4.000 individus de 60 anys a Estocolm, Suècia, la salut cardiovascular dels quals va ser seguida durant al voltant de 12,5 anys. A l'inici de l'estudi, es va realitzar una revisió mèdica mèdica als participants, amb informació sobre l'estil de vida, la dieta, el tabaquisme, el consum d'alcohol, l'activitat física i la forma en què estaven.

Als participants, se'ls va preguntar la freqüència amb la qual realitzaven una gamma d'activitats de la vida diària, tals com la jardineria, el bricolatge, el manteniment de cotxes i recollir mores en els dotze mesos anteriors, així com si havien practicat algun exercici formal. Es va controlar la seva salut cardiovascular amb proves de laboratori i exàmens físics per veure els greixos i el sucre en sang i el factor de coagulació de la sang, els nivells alts de la qual estan vinculats a un risc elevat d'atac cardíac i accident cerebrovascular.

A l'inici de la investigació, els que tenien una vida diària activa generalment posseïen un perfil molt més baix de risc de problemes cardiovasculars, independentment de la quantitat d'exercici regular que practicaven, que aquells amb baixos nivells d'activitat diària. Aquest perfil inclou cintures més petites, menors nivells de greixos en la sang potencialment nocius i menor glucosa i nivells de factors de coagulació en els homes.

El mateix pot dir-se dels quals van realitzar exercici formal en grans quantitats, però que no tenien una activitat física rutinària molt sovint. Per la seva banda, els qui feien exercici regularment i sovint eren físicament actius van registrar el perfil de risc més baix de tots. Durant el període de seguiment de 12,5 anys, 476 dels participants van tenir el seu primer atac al cor i 383 van morir per diverses causes.

El major nivell d'activitat física diària es va associar amb un 27 per cent menys de risc de sofrir un atac al cor o un vessi cerebral i una reducció del risc del 30 per cent de mort per totes les causes, en comparació del nivell més baix, independentment de la quantitat d'exercici regular i formal que es realitzés també.

"Les nostres troballes són particularment importants per als adults majors, ja que les persones d'aquesta edat tendeixen, en comparació d'altres grups, a passar un temps relativament major de la seva activitat diària realitzant activitats rutinàries perquè sovint tenen dificultats per aconseguir la intensitat dels nivells d'exercici recomanats", subratllen els autors.

Aquests experts suggereixen que les explicacions biològiques de les seves troballes podrien estar en la despesa d'energia: les unitats de passar molt temps assegut baixen el metabolisme al mínim, mentre que s'eleven quan l'activitat física augmenta. Les contraccions musculars també poden proporcionar algunes pistes, ja que asseure's no requereix cap esforç muscular, alterant la producció normal d'hormones del múscul esquelètic, amb potencials efectes adversos sobre altres òrgans i teixits del cos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH