Vuit victimes de violència de gènere porten 14 dies en vaga de gana a Galícia

|

L'Associació VE-LA LUZ va convocar a les seves sòcies i dirigents a una vaga de gana en la nit del 14 al 15 d'octubre, 14 dies després continuen la seva lluita. VE-LA LUZ va néixer a Galícia en 2009 com a organització reivindicativa, assistencial i de suport a les víctimes de la violència de gènere i el seu paper ha anat creixent en aquests anys, malgrat les retallades en les subvencions. Entre d' altres, té convenis amb les tres universitats gallegues (Santiago, Vigo i la Corunya) perquè alumnat de Dret i Psicologia realitzi les seves pràctiques en l'Associació.

Aquesta vaga de gana és un punt d'inflexió en les seves reivindicacions contra la situació de les víctimes de Violència de Gènere., tant dones com els seus fills i filles.

Entre les seves peticions que es prenguin mesures perquè quan hi hagi indicis de violència de gènere se suspenguin les visites i impedir l'accés dels maltractadors a qualsevol tipus de custòdia. Així mateix que en casos de falta, no només de delicte, retirada de l'accés dels condemnats a la sol·licitud de custòdia.Que en els casos de condemna es retira la pàtria potestat, que se suspengui també el règim de visites. La renovació del personal dels jutjats de violència de gènere cada dos anys i la revisió de les sentències dels últims 5 anys.

En relació a aquesta revisió el Partit Popular ha acceptat crear una comissió d'investigació al Parlament gallec, on participin les víctimes i amb el compromís de presentar una proposició de llei en tres mesos.

El PP considera que la suspensió de les visites i que s'impedeixi l'accés a la custòdia requereix d'una modificació de la llei, i Veu-la llum insisteix que la llei dóna capacitat al jutge/jutgessa per determinar-ho. Per tant, la seva demanda se cenyeix al fet que hi hagi una obligatorietat, en llaures a la protecció dels/les menors. Per això, mentre no se salvi aquest punt, les dones de Veu-la llum segueixen en la seva obstinació, denunciant el tracte que sofreixen en els jutjats, per molt que la seva salut comenci a esquerdar-se després de tants dies sense menjar.

Ara mateix de les 10 dones (Eva, Vicenta, Érika, Gemma, Fini, Gloria, Aída, Mariluz, Cris i Sandra), 8 es mantenen en la vaga; les altres dues s'han hagut de retirar per qüestions sanitàries. Totes són mares, totes són víctimes de Violència de Gènere, totes ?excepte una- tenen denúncies dels seus maltractadors per no complir el règim de visites. I una és la mare d'un maltractador, i el seu compromís està centrat a aconseguir que es retiri la custòdia del seu nét al seu fill, que també l'ha maltractat a ella i al que han imposat una ordre d'allunyament de la seva pròpia mare.

El motor de la lluita col·lectiva que estan portant endavant aquestes dones és la d'exigir que en els jutjats de Violència de Gènere es compleixi la llei i que es protegeixi a les dones maltractades i als seus fills/as.

Cap grup parlamentari autonòmic ha recollit les seves demandes i les ha fet seves. Potser la clau de la 'solitud' d'aquestes dones estigui en una característica que sembla recórrer a totes les dones de Veu-la llum, tant les que estan en vaga com les quals mantenen la xarxa de suport que cuida dels fills i filles i de les necessitats familiars de les vaguistes: no són víctimes victimizadas. Són víctimes formades, trenquen amb l'estereotip, dirigeixen els seus designis directament. No necessiten tuteles, ni portaveus. Un exemple clar d'això és Gloria Vázquez, presidenta i portaveu de Veu-la llum.

Gloria s'embolica amb força del seu discurs. No és només una dona compromesa i conscienciada. S'ha anat formant en tots els temes, sobretot judicials, que envolten la violència de gènere. No s'arredra ni davant el poder judicial ni davant el poder polític. Té 40 anys i m'explica que de seguida es va adonar de la necessitat d'estudiar per conèixer i entendre en què estaven ficades com a dones víctimes de Violència de Gènere. Quan li pregunto per la vaga, diu sense titubejar: "Ens van llevar tant, que ens van llevar fins a la por". I parafrasejant a Karl Marx: "No tenim gens que perdre i molt que guanyar".

No dubta quan diu: "la nostra vaga de gana visibiliza el procés de vaga de gana permanent al que se sotmet a les víctimes, amb judicis, processos, pagament d'advocats?" per no complir el règim de visites. M'ho explica a la porta del local-campament, mentre es prepara per anar a comprar una carabassa per l'halloween del seu fill? perquè elles si tenen clar quin és el bé a protegir.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH