Aquest diumenge els rellotges recuperaran l'horari d'hivern

 

|

El Parlament crea un comissió per estudiar una reforma horària a Catalunya

Aquest cap de setmana finalitzarà l'horari d'estiu i els rellotges es retardaran una hora el diumenge, 28 d'octubre, de manera que a les 3.00 hores tornaran a ser les 2.00 hores, per la qual cosa oficialment hi haurà una hora més, en compliment de la Directiva Europea que regeix el denominat 'Canvi d'hora' i que afecta a tots els Estats membre de la Unió Europea.

La pràctica d'endarrerir el rellotge una hora a l'hivern i avançar-ho a l'estiu es va generalitzar de forma desigual a partir de 1974, en produir-se la primera crisi del petroli en la resposta del qual alguns països van decidir avançar els seus rellotges per poder aprofitar millor la llum del sol i, per tant, consumir menys electricitat en il·luminació. S'aplica com a directiva des de 1981 i ha estat renovada successivament cada quatre anys, segons recorda el Ministeri d'Indústria, Energia i Turisme.

L'aprovació d'aquesta directiva està avalada per les conclusions d'un estudi sobre el seu abast i efectes, realitzat per encàrrec de la Comissió Europea i presentat al Parlament en 1999. L'estudi conclou que el canvi horari té impactes positius no només sobre l'estalvi sinó sobre altres sectors com el transport, les comunicacions, la seguretat vial, les condicions de treball i les maneres de vida, la salut, el turisme o l'oci.

IDAE enumera una desena de consells per estalviar energia amb la calefacció com obrir les finestres el temps necessari per ventilar les habitacions --prop de deu minuts--, apagar la calefacció a la nit i no encendre-la al matí fins que la casa estigui ventilada i s'hagin tancat les finestres; tancar els radiadors que no siguin necessaris i apagar completament la calefacció si va a estar fos de casa més d'un dia; instal·lar adhesius en portes i finestres, la qual cosa pot suposar un estalvi d'entre un 5% i un 10% d'energia. A més, si és possible, cal posar dobles finestres o doble acristalamiento, la qual cosa suposa un estalvi d'un 20% d'energia; instal·lar vàlvules termostáticas en els radiadors o un regulador per a la caldera; mantenir la temperatura en els 21º C; no abusar de la calefacció; posar la temperatura entre 15º i 17º C per dormir a les nits o instal·lar aïllants en sostres i parets.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH