Desmunta científicament la vella creença que la xocolata engreixa

|

Chocolate

Un equip d'investigadors de la Facultat de Medicina i la Facultat de Ciències de l'Esport de la Universitat de Granada (UGR) ha desmuntat científicament la vella creença que menjar xocolata engreixa.

En un article publicat aquesta setmana en la revista 'Nutrition', els seus autors han demostrat que un alt consum de xocolata està associat a nivells més baixos de greix total (això és, el greix acumulat en tot el seu cos) i central (abdominal), independentment de si el subjecte practica o no activitat física i a la dieta que segueixi, entre altres factors.

En aquest treball, els científics van analitzar si un major consum de xocolata s'associa amb un major o menor índex de massa corporal, així com altres indicadors de greix corporal total i central en els adolescents que van participar en l'estudi Helena (Healthy Lifestyle in Europe by Nutrition in Adolescence). Es tracta d'un projecte, finançat per la Unió Europea, sobre els hàbits alimentaris i l'estil de vida dels joves de nou països europeus, entre ells Espanya, informa la UGR en una nota.

Els resultats d'aquest estudi, en el qual van participar 1.458 adolescents d'entre 12 i 17 anys, van mostrar que un major consum de xocolata es va associar amb nivells més baixos de greix total i central, segons el benvolgut per l'índex de massa corporal, el percentatge de greix corporal (obtingut a partir de plicometría i impedància bioeléctrica, dues tècniques de mesurament) i el perímetre de cintura. Aquests resultats van ser independents del sexe, l'edat, la maduresa sexual, la ingesta energètica total, la ingesta de greixos saturats, fruita i verdura, el consum de te i cafè, i l'activitat física dels participants.

Com explica l'autora principal d'aquest article, Magdalena Conca García, encara que la xocolata està considerada com un aliment amb una alta aportació energètica (en ser ric en sucres i greixos saturats), "recents estudis realitzats en adults suggereixen que el seu consum s'associa amb un menor risc de trastorns cardiometabólicos".

De fet, la xocolata és un aliment ric en flavonoides (especialment catequinas), que proporcionen múltiples propietats saludables: "és un gran antioxidant, anti-trombótico i anti-inflamatorio, té efectes anti-hipertensivos i pot ajudar a prevenir la cardiopatia isquémica".

Recentment, un altre estudi de caràcter transversal desenvolupat en adults per científics de la Universitat de Califòrnia va observar que una major freqüència en el consum de xocolata també s'associa amb un menor índex de massa corporal. A més, aquests resultats es van confirmar en un estudi longitudinal en dones que van seguir una dieta rica en catequinas.

Aquest efecte podria haver-se de, en part, a la influència de les catequinas sobre la producció de cortisol i la sensibilitat a la insulina ambdues, relacionats amb el sobrepès i l'obesitat.

Els científics de la UGR han volgut anar més enllà, i analitzar el que ocorre amb el consum de xocolata en una edat tan crítica com l'adolescència controlant també per altres factors que poguessin influir en l'acúmulo de greix.

L'estudi, a més de nou és potser el més ampli i millor controlat realitzat fins avui, i el primer en població adolescent. Contempla un nombre elevat de mesures corporals, una mesura objectiva de l'activitat física, detallat registre dietètic mitjançant dos recordatoris no consecutius de 24 hores amb un programa informàtic basat en imatges, i controla el possible efecte de confusió d'un conjunt de variables claus.

Els autors de l'article publicat en 'Nutrition' destaquen que l'impacte biològic dels aliments no ha de ser avaluat només en termes calòrics. "Les investigacions epidemiològiques més recents estan centrant la seva atenció a estudiar la relació entre determinats aliments (no només pel seu contingut calòric, també pels seus components) i els factors de risc per al desenvolupament de malalties cròniques, incloent el sobrepès o l'obesitat".

Amb tot, els científics de la Universitat de Granada insisteixen en la necessitat de ser moderats en el consum de xocolata. "En quantitats moderades, la xocolata pot ser bé, com ha demostrat el nostre estudi. Però un consum excessiu resulta, sens dubte, perjudicial. Com se sol dir: massa d'alguna cosa bé, ja no és bo".

Els investigadors de la UGR apunten que les seves troballes "tenen també importància des del punt de vista clínic, ja que contribueixen a entendre els factors que subjeuen en el control i manteniment del pes òptim".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH