Miguel Carballeda: "El Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia a l'ONCE no hauria estat possible sense la col·laboració ciutadana"

|

Títol de la imatge

El Premi Príncep d'Astúries de la Concòrdia 2013 és per a l'ONCE, una organització que compleix 75 anys i que dóna cobertura social a 71.460 persones amb deficiències visuals en tota Espanya, de les quals 1.623 resideixen a Astúries. El seu president, Miguel Carballeda, que va ser venedor del cupó durant gairebé una dècada, ha volgut destacar en una entrevista des d'Oviedo la capacitat dels invidents per fer front a les adversitats.

-Quin és el secret de l'ONCE?
-La unitat, això és vital per defensar els nostres interessos, i que no li hem fallat mai a la societat espanyola i aquesta sap que, a més d'aportar premis en metàl·lic, hi ha uns altres que són tremendament importants en la nostra vida. Crec que la societat ens reconeix en una mesura major que les administracions públiques.

-Quin balanç fa d'aquests 75 anys de l'organització?
-És tremendament positiu, perquè som un referent per als cecs de tot el món, que en altres països subsisteixen amb pensions i estan a casa deprimits. Nosaltres vivim del nostre propi esforç i contribuïm amb els nostres impostos. I els grans discapacitats que no poden sortir han de ser atesos i para això ha d'estar la Llei de la Dependència, però els que podem treballar hem de fer-ho integrats i aportant el nostre granit de sorra.

-Com perceben la situació actual de la Llei de la Dependència?
-La Llei és perfecta, però va arribar en un moment molt difícil, amb l'inici de la crisi, així que el que podia haver estat no està sent. No entenc que polítics que feien un discurs convençut al seu favor ens intentin convèncer ara que l'estat del benestar no serveix de res.

-Com els està afectant la crisi?
-El noranta i molt per cent del nostre finançament deriva del que aconseguim pel joc i la situació actual és difícil, perquè des de 2008 s'han deixat de recaptar 6.000 milions d'euros en el sector. Qui ens comprava abans dos cupons, ara ens compra un perquè no té treball o perquè ha d'ajudar a un fill. A més la competència és atroç. Hi ha una autèntica invasió de jocs. Ja no existeix el maó i molts creuen que poden arreglar tots els seus problemes a través d'aquest sector, però cal diferenciar el joc responsable d'un altre molt nociu per a la societat i els joves. Si les vendes són menors i la competència major, les possibilitats de l'ONCE es comprimeixen.

-Quins efectes té l'augment de la tributació sobre els premis?
-De vegades ens queixem de la falta d'integració, però en això de la crisi estem perfectament integrats. Està demostrat que l'increment dels impostos ha suposat una pèrdua de recaptació, perquè es perden clients. Per això, demanem al Govern que ho corregeixi. De 2008 a 2012 hem revertit a l'Estat 2.344 milions.

-Quina evolució ha tingut Espanya en temes d'accessibilitat?
-Sorprèn el seu avanç i part és responsabilitat de l'ONCE, que va arribar a acords amb ajuntaments i comunitats per eliminar barreres. És una llàstima que el conveni subscrit amb l'Imserso s'hagi paralitzat, perquè en aquests anys ha aconseguit canviar aquest país. Ens sembla un error, perquè encara hi ha barreres.

-I la societat? Està preparada per a la discapacitat?
-Tots envellim i un dia serem discapacitats, però segueix produint cert respecte tractar amb persones discapacitades. Jo demano que es reconegui el que es tenim, mai el que ens falta, perquè no conec a cap persona a la qual no li falti alguna cosa.

-Quin és el seu desig per l'ONCE?
-El Govern central ens ha permès recuperar el sorteig extra de l'1 de gener per 2014, però solament per a l'any que ve. Així que si creiem en la igualtat, el Nadal és per tots i aquestes coses es fan bé o no es fan.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH