L'ictus afecta cada vegada més a joves i la càrrega global de l'accident cerebrovascular podria duplicar-se per 2030

|

ICTU

El vessi cerebral, una condició tradicionalment associada amb l'edat avançada, afecta cada vegada més a joves i a persones de mitja edat, segons les principals conclusions de l'Estudi sobre la Càrrega Global i Regional de l'Ictus 1990-2010, publicat en 'The Lancet'. A més, es preveu que l'import global de la discapacitat i la malaltia i la mort prematura causada per un accident cerebrovascular es dupliqui a tot el món per 2030.

A nivell mundial s'ha produït un augment alarmant del 25 per cent en el nombre de casos d'ictus entre les persones de 20 a 64 anys en els últims 20 anys, representant en aquest grup el 31 per cent del nombre total d'accidents cerebrovasculares, en comparació del 25 per cent d'abans de 1990, segons conclou aquesta primera anàlisi integral i comparable de la càrrega regional i per països de l'ictus entre 1990 i 2010.

Per primera vegada, els científics també van ser capaços d'estudiar la incidència de l'accident cerebrovascular en els nens i els joves i van veure que més de 83.000 persones de 20 anys i més joves es veuen afectats per l'accident cerebrovascular al món cada any. Sorprenentment, el 0,5 per cent de tots els accidents cerebrovasculares ocorren en aquest grup d'edat.

Un segon estudi publicat en 'The Lancet Global Health' mostra que en 2010, les tres cinquenes parts (61,5 per cent) de la discapacitat i més de la meitat (51,7 per cent) de les vides perdudes a un accident cerebrovascular van ser el resultat d'accidents cerebrovasculares hemorrágicos (la forma més mortal, sobretot causada per la pressió arterial alta i els estils de vida poc saludables), malgrat ser tan comuna com els accidents cerebrovasculares isquémicos.

Els més afectats són els menors de 75 anys i els que viuen en països de baixos i mitjos ingressos (PBMI), on la incidència d'ictus hemorrágico ha augmentat entorn del 19 per cent. Els autors adverteixen que el canvi en la càrrega del vessi cerebral cap a les poblacions més joves és probable que continuï a nivell mundial tret que s'implementin amb urgència estratègies preventives eficaces.

Dirigit pel professor Valery Feigin, director de l'Institut Nacional de l'Ictus i Neurociencias Aplicades de la Universitat d'AUT a Nova Zelanda, un equip internacional d'investigadors va realitzar una recerca exhaustiva de les dades disponibles per estimar la incidència, la prevalença i la mortalitat prematura i la discapacitat causada per l'infart cerebral (i els dos subtipos principals isquémico i hemorrágico) en 21 regions del món per 1990, 2005 i 2010.

Mentre que l'edat mitjana de les persones amb ictus ha augmentat lleugerament, la major part de la càrrega d'accident cerebrovascular (malaltia global i mort) ha passat de persones majors de 75 anys a individus de 74 anys i més joves. Aquest grup representa el 62 per cent dels nous infaros cerebrals; el 45 per cent de les morts i el 72 per cent de la malaltia i la discapacitat. Aquestes xifres són significativament majors en els PBMI i van en augment.

Encara que la taxa (estandarditzada per edat per 100.000 habitants) de les persones que moren per accident cerebrovascular ha disminuït a tot el món durant els últims 20 anys, el nombre real de morts relacionades amb accidents cerebrovasculares va ser de 5,9 milions (26 per cent d'augment) .

17 MILIONS DE PERSONES SOFREIXEN EL SEU PRIMER ICTUS EN 2010

El nombre de persones que van tenir un primer accident cerebrovascular va pujar significativament a 16,9 milions en 2010 (un 68 per cent més), els supervivents d'accidents cerebrovasculares van ser 33 milions (84 po cent més) i la discapacitat i la malaltia associada va afectar a 102,2 milions (un 12 per cent). Si les tendències actuals continuen, les morts per accident cerebrovascular, els supervivent i la incapacitat i malaltia seran més del doble en 2030 (és a dir, a 12 milions, 70 milions i 200 milions de persones, respectivament) .

Als països d'alts ingressos (HIC, en les seves sigles en anglès), la reducció de la incidència estandarditzada per edat d'un vessi cerebral (disminució del 12 per cent), la mortalitat prematura (37 per cent) i les malalties i les taxes de discapacitat (36 per cent) en les dues últimes dècades probablement reflecteixen una millor educació, prevenció i atenció (per exemple, deixar de fumar, controlar la pressió arterial, creació d'unitats d'ictus aguts) i diagnòstic.

Per contra, en els PBMI, es porta més vides (42 per cent més de mortalitat) i s'associa amb major discapacitat i la malaltia (46 per cent més) que en els HIC en part a causa d'un augment en la prevalença dels factors de risc relacionats, com una dieta poc saludable, pressió arterial alta, obesitat, inactivitat física i tabaquisme, en aquests països.

En general, els resultats mostren diferències sorprenents en la càrrega d'ictus entre les regions del món i nivells d'ingressos nacionals, amb un màxim de deu vegades el nombre de morts per accident cerebrovascular i la malaltia en general i la discapacitat entre els països PBMI més afectats a Europa de l'Est, Àfrica subsahariana i Àsia meridional i oriental en comparació dels HIC menys afectats a Europa occidental, Austràlia i Amèrica del Nord.

Segons el professor Feigin, "la càrrega de l'ictus a tot el món està creixent molt ràpid i ara hi ha una necessitat urgent de dissenyar estratègies de prevenció, gestió i rehabilitació de l'accident cerebrovascular culturalment acceptables i assequibles per ser desenvolupar-se i implemetarse a tot el món".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH