Ha mort Manolo Escobar, l'indiscutible rei de la "copla" espanyola

|

Tenia 82 anys i ha mort en una clínica de Benidorn del càncer de còlon que patia. Era l'indiscuibles rei de la cobla espanyola. El seu disc més venut va ser "I Viva Espanya", del com va vendre 6 milions de còpies originals (10 milions en posteriors reedicions oficials). ,el disc més venut de la història de la música d'Espanya des de 1973 fins a 1992. Era Manolo Escobar.

Manuel García Escobar havia nascut en les Sínies de Daza, El Ejido, Almeria,un 19 d'octubre. Amb els seus germans va recórrer Espanya i va fer populars cançons com El Porompompero (1960), El meu carro (1969), La minifaldilla o I viva Espanya.

Manolo Escobar és el cinquè dels deu fills d'Antonio García i María del Carmen Escobar, a la qual va dedicar la cançó Madrecita María del Carmen. Manolo va començar tocant el llaüt. Va tocar el piano també en els seus primers anys. El seu germà Baldomero es va erigir en cap de la companyia, i al costat de Salvador i Manolo van començar a actuar en festes i noces sota el nom artístic de "Els Nens d'Antonio García". Ja llavors, el nen Manolo somiava amb ser cantant. En aquests durs anys de postguerra, Antonio García va conèixer a un mestre d'escola que havia perdut a la seva esposa i al seu fill durant la guerra civil. Antonio ho va allotjar a la seva casa i es va convertir en el professor particular de tota la mainada. El nou membre de la família, Antonio Manzano, va resultar ser també un consumat professor de música. Així que els germans García, des del major al més petit, van poder aprendre música a casa i organitzar una rondalla.

Amb 14 anys es va venir amb els seus germans a Barcelona, on va treballar com a aprenent de diversos oficis. Es va iniciar al món de l'espectacle entre Badalona i el Barri Xinès barceloní amb el grup Manolo Escobar i les seves guitarres, en el qual també estaven els seus germans Salvador i Baldomero. Més endavant, i amb l'èxit del grup, s'afegiria a ells un altre dels seus germans. Tant Juan Gabriel com José María, un altre dels germans García Escobar, escriuran poc després cançons perquè les interpreti el grup.

La fama en els concursos de les revetlles li va facilitar a Manolo el poder introduir-se en un altre espectacle de l'època: el cinema-varietats, dues pel·lícules i un espectacle de varietats. En una ocasió va participar en un programa que encapçalava Raquel Meller. Quan la diva es va trobar amb ell de camí al camerino, li va dir: "Noi, tu arribaràs... Jo sé d'això prou i he vist molt. Arribaràs, t'ho asseguro".

Un nou estil personal de música espanyola, amb un ritme modern. Encara que José María i Juan Gabriel van abandonar aviat el grup, quedant definitivament Manolo com a cantant i Baldomero, Salvador i Juan Gabriel com a guitarristes. Amb el "so Escobar" ja elaborat, el grup va gravar el seu primer disc, i la seva fama va ser en augment.

Tres mesos després de conèixer a l'alemanya Anita Marx a la sala de festes "Festa" de Platja d'Llauro, es va casar amb ella en Colònia (Alemanya) el dia 10 de desembre de 1959 sense parlar l'u l'idioma de l'altre. Fins avui llevabann més de 50 anys de matrimoni i són pares de la seva filla adoptada Vanessa, a la qual va dedicar la cançó La meva petita flor.

En 1961, Manolo debuta a Còrdova, en el teatre Duc de Rivas, amb el seu propi espectacle: "Canta Manolo Escobar". A partir de llavors, Manolo es converteix en pocs anys en un ídol de multituds, passejant-se triomfalment per tota Espanya amb els seus diversos espectacles, i gravant desenes de discos que de seguida salten a la fama. Tal va ser l'èxit de l'artista en el seu gènere, que fins i tot a partir de 1965 (quan la cobla entrava en un veritable declivi) va encapçalar el nombre de venda de discos i va ser un dels pocs artistes que va mantenir espectacle i companyia pròpies durant aquests durs dies per a la Cançó espanyola. Així i tot (i per raons desconegudes públicament) mai va aparèixer en les llistes de vendes dels mitjans. En 1962 va saltar a l'estrellato amb les cançons del mestre Solano, amb el seu debut a Madrid i Barcelona i l'estrena de la pel·lícula rodada en Arcs de la Frontera (Cadis): Els guerrillers.

A principis dels 90 es va assentar en el seu xalet de Benidorm (Alacant) al que va batejar amb el nom de Porompompero en honor a la cançó que li va fer famós. Ha intervingut en més de vint pel·lícules, tres de les quals figuren entre les deu més vistes de les estrenades a Espanya i, sobretot, les seves prop de vuitanta discos, vint-i-quatre d'ells disc d'or i un casset de platí, avalen la seva corona. cal afegir que la discogràfica Belter va lliurar 24 discos d'or a Manolo, però segons les vendes, hauria de tenir més de 40.

En 2010, va fer públic que patia un càncer colorrectal i que estava seguint quimioteràpia per frenar la malaltia. Malgrat això, continúó de gira amb tres espectacles que va haver d'interrompre per raons d'una salut que desgraciadament ha anat perdent fins que ha mort envoltat dels seus i enmig del reconeixement de tot el món. Feia uns dies la Generalitat de Catalunya li havia atorgat la seva medalla al Treball President Macià, un merescut homenatge de la seva terra d'adopció, Catalunya en el qual no va poder participar personalment i que va voler fer-li el President Mes lliurant-la-hi a la seva família.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH