La justícia europea creu que el cèntim sanitari vulnera la legislació comunitària

|

Títol de la imatge

L'advocat general del Tribunal de Justícia de la UE (TUE), Nils Whal, ha dictaminat aquest dijous que el 'cèntim sanitari' -l'impost sobre els carburants que apliquen algunes comunitats autònomes i els ingressos de les quals es destinen a finançar la sanitat- vulnera la legislació comunitària. Espanya podria haver de retornar 13.000 milions d'euros, encara que el dictamen admet que es podrien limitar els efectes en el temps de la sentència final.

La fallada de l'advocat general -que no és vinculant, però resulta confirmant pel TUE en el 80% dels casos- respon a un litigi iniciat per una empresa de transport establerta a Catalunya. La companyia va sol·licitar que se li retornessin els 45.000 euros que va haver de pagar per aquest impost al·legant que era il·legal. El cas va acabar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, que ha demanat a la justícia europea que es pronunciï.

En les seves conclusions, l'advocat general sosté que l'impost "és contario a la directiva sobre els impostos especials" perquè no compleix els dos requisits que exigeix la norma per a aquest tipus de gravàmens.

En primer lloc, Whal assegura que el 'cèntim sanitari' no compleix el requisit relatiu a l'existència d'una finalitat específica no pressupostària. Això es deu, en particular, al fet que persegueix el mateix objectiu que l'impost especial harmonitzat sobre hidrocarburs, que consisteix a reduir els costos socials (sanitaris i mediambientals) provocats pel consum d'hidrocarburs.

A més, no s'ha demostrat que l'estructura de l'impost estigui concebuda per desincentivar el consum d'hidrocarburs o per incentivar el consum d'un altre producte menys perjudicial. Finalment, el dictamen diu que la mera afectació de la recaptació de l'impost a mesures sanitàries i mediambientals no prou per demostrar que persegueix una finalitat no pressupostària.

En segon lloc, l'advocat general entén que el 'cèntim sanitari' tampoc compleix el segon requisit exigit, perquè no respecta el sistema general dels impostos especials o de l'IVA per a la determinació de la meritació. A diferència de l'impost especial, que es reporta quan el producte surt de l'últim dipòsit fiscal, i de l'IVA, que és exigible en cada fase del procés de producció i distribució, el 'cèntim sanitari' es reporta quan els hidrocarburs es venen al consumidor.

En aquest assumpte, Espanya ha sol·licitat al Tribunal de Justícia que limiti els efectes en el temps de la sentència d'il·legalitzar l'impost. En la pràctica, això significaria que la sentència únicament produiria efectes en el futur i no afectaria als impostos recaptats en el passat.

Sobre aquesta qüestió, l'advocat general no és categòric. D'una banda, admet que no pot descartar-se un risc de repercussions econòmiques greus donades les quantitats considerables reclamades i la "situació econòmica precària" que travessen actualment Espanya i les seves comunitats autònomes.

D'altra banda, Whal destaca que quan es va crear el 'cèntim sanitari' el Tribunal de Justícia ja havia dictat una sentència sobre la no conformitat d'un impost similar i per tant no hi havia "incertesa" sobre l'aplicació del dret comunitari.

"No pot descartar-se categòricament que el Tribunal de Justícia pogués considerar limitar els efectes en el temps d'una sentència tot i que no concorri el requisit de la incertesa quant a la interpretació de les disposicions pertinents del dret de la Unió", apunta el dictamen. "Això seria possible en determinades circumstàncies completament excepcionals en les quals la repercussió econòmica de la retroactividad seria especialment greu", assenyala l'advocat general.

No obstant això, també indica que "Espanya sembla haver assumit deliberadament el risc de seguir endavant amb la legislació controvertida i, en conseqüència, aquesta legislació s'ha aplicat durant molts anys en perjudici del consumidor final i del mercat interior".

Els jutges comencen ara a deliberar i la sentència definitiva es dictarà en els propers mesos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH