Espanya surt de la recessió després de créixer un 0,1% en el tercer trimestre

 

|

Títol de la imatge

L'economia espanyola va sortir en el tercer trimestre de l'any de la recessió tècnica, la segona que ha sofert des de l'esclat de la crisi i la més llarga del període democràtic, després de créixer un 0,1% entre juliol i setembre, segons les estimacions del Banc d'Espanya recollides en el seu butlletí econòmic d'octubre, que assenyala que en taxa interanual el PIB va retrocedir un 1,2% en el mateix període.

Amb el creixement del 0,1% registrat en el tercer trimestre, l'economia espanyola entra en positiu després de nou trimestres de contracció i diu adéu a l'anomenada recessió tècnica, després de dos anys i mitjà. Segons el Banc d'Espanya, durant el tercer trimestre l'economia espanyola va perllongar la millora gradual que es ve observant des de principis d'any, en un entorn caracteritzat, afegeix, per un "cert alleujament" en les tensions financeres i una millora de la confiança.

Al llarg de la crisi, Espanya ha entrat dues vegades en recessió. En el tercer trimestre de 2008, per primera vegada en 15 anys, l'economia va entrar en recessió i va sortir d'ella en el primer trimestre de 2010. L'alegria va durar poc i l'economia espanyola va tornar a mostrar taxes negatives a partir del segon trimestre de 2011, entrant de nou en recessió en el tercer trimestre d'aquest mateix any. Dos anys i mig després, el Banc d'Espanya confirma que la recessió tècnica ha finalitzat.

Alguns països de la UE s'han avançat a Espanya i ja van abandonar la recessió en el segon trimestre d'aquest any, entre ells Irlanda, França, Portugal, Finlàndia, Dinamarca i República Txeca.

NO S'ENTREVEU RECUPERACIÓ SENSIBLE DEL CONSUM

L'autoritat monetària estima també un "petit avanç" del consum de les llars en el tercer trimestre (+0,1%), en un entorn en el qual l'ocupació va tenir un comportament "una mica menys contractivo", que podria haver contribuït a minorar el ritme de descens de la renda disponible, al que també hauria contribuït la "notable desacceleració" de la inflació al llarg de l'estiu.

"Amb tot, el baix nivell de renda, les encara desfavorables perspectives del mercat laboral i l'elevat endeutament de les famílies no permeten preveure una recuperació sensible del consum a curt termini", subratlla.

Al seu torn, el Banc d'Espanya destaca que l'ocupació va moderar substancialment el seu ritme de descens en aquest període, amb una lleu reducció intertrimestral del 0,1% (-3,1% en taxa interanual, 0,7 punts percentuals menys), la qual cosa, de confirmar-se, representaria la taxa "menys desfavorable" des de l'inici de la crisi.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH