Aixequem un mur contra el feixisme!

Joan Mena

joan mena

La crisi, la situació econòmica que viuen moltíssimes famílies, l'elevada i vergonyant xifra d'atur a Catalunya i a Espanya, la falta de conscienciació ideològica de la classe treballadora, la desafecció cap a la política com a solució als problemes... són paràmetres d'un context social i polític ideal per al creixement del feixisme, el nazisme, la xenofòbia i l'homofòbia. Contra aquesta possibilitat és necessari àmplies aliances polítiques i socials per situar un cordó sanitari que ens aïlli d'aquest feixisme.

Desgraciadament hem tingut alguns exemples recents de creixement de grups feixistes que, a l'estela de l'Alba Daurada grega o dels grups feixistes francesos que van assassinar al jove comunista Clément Méric, estan intentant copejar la convivència democràtica a Catalunya i a l'estat.

Dos exemples clars: l'assalt a la Blanquerna, delegació del Govern de la Generalitat a Madrid, a mans del feixisme organitzat (Aliança Nacional , Falange o Democràcia Nacional), o la mobilització convocada el passat 12 d'octubre a Barcelona on van participar membres d'aquests grupuscles feixistes.

Aquest esperit fosc i fantasmal 'que recorre el nostre continent - impulsat per una Europa més pensada al capital i els mercats que en sortides democràtiques a les necessitats de la gent - , s'evidencia cada vegada amb més força. Sense anar més lluny, les eleccions regionals franceses també estan servint perquè l'extrema dreta, liderada pel Front Nacional de le Pen, despunti en resultats, especialment als barris amb una situació més vulnerable de les grans ciutats franceses.


Davant això, és necessari aixecar un mur, col·lectiu i infranquejable, contra el feixisme. Un mur la primera mesura del qual hauria de ser la il·legalització de grups d'ultradreta que han apostat per la via de la violència, per fer volar per l'aire la convivència democràtica entre els pobles d'Espanya. La mateixa ultradreta que va atemptar contra un sistema legítim i democràtic com la Segona República espanyola, avui se senten amb forces pel context econòmic i social que ens envolta si es fes visibles i amenaçar-nos a totes. La il·legalització d'aquests grups- alguns es presenten a les eleccions i molts han estat condemnats per apologia o associació il·legal - , serà una inversió en democràcia per al futur. Una societat que expulsa la xenofòbia, el racisme, l'homofòbia, el feixisme i el nazisme -totes les cares de la mateixa doctrina -és una societat sana , higiènica i que aposta per la convivència.


Hem de tenir clar que la sortida democràtica a aquesta situació és la il·legalització d'aquests grups. Aquesta decisió no vindrà de la mà d'un govern com el del PP, hereu directe de la dictadura franquista; una prova evident és la imatge de la delegada del Govern a Catalunya, María de los Llanos de Lluna, condecorant a la Germanor de Combatents de la Divisió Blava. Actes com aquell han de ser reprovats per la democràcia. Hem de cridar, conjuntament i amb veu ben alta i ben clar, que feixisme mai més, ni aquí ni enlloc.


Joan Mena, portaveu adjunt d'ICV- EUiA al Parlament de Catalunya

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH