La Llei antitabac redueix en un 90% les substàncies tòxiques i carcinogénicas en els bars

|

Tabac

Investigadors de l'Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l'Aigua (IDAEA), del Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), han mesurat en una cafeteria de Barcelona la concentració de compostos nocius abans i després de l'entrada en vigor de la Llei antitabac en 2011, i han vist que la presència de substàncies tòxiques i carcinogénicas s'ha reduït des de llavors un 90%.

El primer mesurament es va produir en 2010 davant la petició del programa de la cadena de televisió catalana Tv3 'Quèquicom' i, després de la modificació de la norma per prohibir el consum de tabac a l'interior de cafeteries, restaurants i altres espais públics tancats, els investigadors van decidir repetir els mesuraments per veure l'impacte de la norma.

Les dades coincideixen amb els de l'últim informe d'avaluació de l'impacte d'aquesta llei sobre les salut pública, elaborat pel Ministeri de Sanitat, que també ha assenyalat una reducció "dràstica" del 90 per cent en les concentracions de nicotina i de partícules inferiors a 2,5 micrometros o PM2,5 en l'exposició al fum en locals d'hostaleria.

En l'estudi de l'IDAEA, els investigadors van constatar una disminució en les concentracions i el nombre de partícules amb altres diàmetres: inferiors a 10 micrometros o PM10, de menys d'1 micrometro o PM1, i les ultrafinas, d'una grandària menor de 100 nanómetros però que són les més nombroses i potencialment perilloses per a la salut.

"El benefici de la llei és substancial a l'efecte de composició química, amb reduccions d'un 90 per cent en els components més crítics des del punt de vista toxicològic", ha assenyalat l'investigador Jorge Pey, autor principal d'aquest estudi, en declaracions a SINC.

Quan es podia fumar dins de la cafeteria les concentracions de PM10 van ser superiors als 200 micrograms per metre cúbic superaven més de quatre vegades el màxim legal permès.

Per la seva banda, els valors de partícules ultrafinas van rondar els 50.000 per centímetre cúbic, també unes quatre vegades més que l'habitual a la ciutat de Barcelona, i similar als nivells que es detecten en vies urbanes amb molt tràfic.

"D'entre els compostos orgànics que es van detectar sobresurten els típicament associats amb la combustió vegetal, així com les elevades concentracions de benzopireno (1 nanogramo/m3) i cadmi (3,1 nanogramos/m3), coneguts i regulats pels seus efectes tòxics i cancerígens", destaca Pey.

A més, els autors apunten que també es va trobar una abundància inusual de lantani i ceri, amb concentracions unes 30 vegades superiors a les de l'atmosfera exterior de la ciutat. Aquests dos elements representen la 'empremta dactilar' que deixen els encenedors en l'aire per l'encès de l'espurna.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH