La llet materna pot ser la clau per protegir als bebès de la infecció per VIH

|

Bebè

Investigadors de la Universitat de Duke, en Durham, Estats Units, han identificat una substància en la llet materna que neutralitza el virus de la immunodeficiència humana (VIH) i pot protegir als bebès de contreure-ho a través de les seves mares infectades. La proteïna, trucada tenascina-C o TNC, s'havia reconegut anteriorment pel seu paper en la cicatrització de ferides però no per tenir propietats antimicrobianas.

El descobriment, publicat aquest dilluns en 'Proceedings of the National Academy of Sciences', podria conduir a possibles estratègies de prevenció del VIH. En l'article, els investigadors descriuen com la proteïna TNC en la llet materna s'uneix i neutralitza el virus del VIH, la qual cosa podria protegir als lactants exposats que d'una altra manera podrien infectar-se per repetides exposicions al virus.

"A pesar que comptem amb medicaments antirretrovirales que poden funcionar per prevenir la transmissió de mare a fill, no totes les dones embarassades es fan la prova del VIH i menys del 60 per cent reben els medicaments de prevenció, sobretot als països amb pocs recursos", explica Sallie Permar, professora assistent de Pediatria, Immunologia i Genètica Molecular i Microbiologia de Duke. En aquest sentit, destaca la necessitat d'estratègies alternatives per prevenir la transimisión del VIH de la mare al nen.

Segons UNICEF, en 2011 un total de 330.000 nens van contreure el VIH de les seves mares durant l'embaràs o el part o a través de la lactància materna. Com les organitzacions de salut internacionals han fixat la meta d'eliminar les infeccions de la mare al nen, els investigadors treballen per desenvolupar alternatives segures i assequibles a la teràpia antirretroviral que es puguin utilitzar per bloquejar la transmissió del VIH als lactants.

Permar i els seus col·legues es van centrar en la llet materna, que durant molt temps ha estat reconeguda com una qualitat protectora que inhibeix laa transmissió mare-fill malgrat les múltiples exposicions diàries durant mesos i fins i tot anys. Estudis anteriors havien identificat algunes propietats antivirals en la llet materna, però la majoria de l'activitat neutralizante del VIH de la llet materna seguia sense explicació, amb anñalisis més recents que apuntaven a una proteïna que encara no s'havia identificat.

En el seu estudi, l'equip de Duke va examinar mostres de llet madura de dones no infectades per neutralitzar l'activitat enfront d'un panell de ceps del VIH, confirmant que la totalitat de l'activitat de neutralització del VIH detectable estava en la part amb alt pes molecular. Mitjançant l'ús d'un procés de separació de proteïnes de diversos passos, els investigadors van reduir l'activitat de neutralització de VIH detectable a una sola proteïna, que van identificar com TNC.

"TNC és un component de la matriu extracel·lular que és part integral de la forma en la qual els teixits es mantenen junts", va dir Permar, qui va agregar que el coautor Harold Erickson, professor de Biologia Cel·lular en Duke, va ser un dels primers a identificar i descriure les ETN en la dècada de 1980. "Es tracta d'una proteïna implicada en la cicatrització de ferides, que juga un paper en la reparació tissular. També és coneguda per ser important en el desenvolupament del fetus però mai s'havia descrit com un component de la llet materna o per les seves propietats antivirals", va explicar.

Mitjançant una anàlisi més detallada van veure com TNC treballa contra el VIH en bloquejar l'entrada del virus. La proteïna és efectiva en la captura de partícules de virus i neutralitzar-les, en unir-se específicament a l'embolcall del VIH, unes propietats que proporcionen una protecció generalitzada contra la infecció.

POSSIBLE TERÀPIA PREVENTIVA

"És probable que TNC està actuant en concert amb altres factors antiVIH en la llet materna, per la qual cosa és necessària més investigació per explorar-ho", va apuntar Permar. Aquest expert va avançar que per l'activitat d'ampli espectre de TNC, d'unió i neutralització del VIH-1, podria ser desenvolupada com una teràpia de prevenció del VIH, administrada per via oral als nens abans de la lactància materna, de forma similar a la rehidratación oral que s'administra rutinàriament als nounats a les regions en desenvolupament.

Permar va agregar que TNC també sembla ser inherentment segura, ja que és un component natural de la llet materna i pot evitar el problema de la resistència del VIH als règims antirretrovirales." El descobriment de l'efecte inhibidor del VIH d'aquesta proteïna comuna en la llet materna proporciona una possible explicació de per què els lactants nascuts de mares infectades pel VIH no s'infecten amb més freqüència del que fan", va sentenciar Barton F. Haynes, director de l'Institut de Vacunes de Duke.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH