Els medicaments a Espanya són un 20% més barats que en l'Eurozona

|

Medicaments

El preu mitjà dels medicaments dispensats a Espanya està ja un 20 per cent per sota que la mitjana dels països de l'Eurozona, a causa del "fort impacte" que han tingut les mesures de contenció de la despesa farmacèutica engegades en els últims anys.

Així ho assegura Farmaindustria en l'últim 'Butlletí de Conjuntura del Mercat del Medicament a Espanya' que elabora mensualment, que constata com només Portugal, Eslovàquia i Estònia tenen un preu mitjà per unitat estàndard inferior a l'espanyol l'any 2012.

En concret, la despesa mitjana per unitat estàndard dels medicaments venuts en oficines de farmàcia és 0,20 euros, quan la mitjana de l'Eurozona és de 0,24 euros. A més, en països com Luxemburg o Alemanya el preu supera els 0,30 euros, un terç més que a Espanya.

A més, si es comparen les dades de l'últim any amb els de 2011, el diferencial d'Espanya amb l'Eurozona estava a l'entorn del -16 per cent, la qual cosa para Farmaindustria "evidencia la deterioració progressiva del preu mitjà dels medicaments a Espanya pel que fa a l'Eurozona".

Aquestes dades coincideixen amb la negativa evolució seguida per la despesa mitjana per recepta en els últims anys, que ha portat a aquesta variable a nivells que no es registraven a Espanya des de 1999.

En l'últim any, la despesa mitjana per recepta ha caigut "de forma contínua" entre maig de 2010 (quan la despesa mitjana per recepta era de 13,43 euros) i juny de 2013 (amb una despesa mitjana de 10,60 euros per recepta), acumulant 38 mesos consecutius de caiguda.

El principal motiu d'aquesta evolució ha de buscar-se en el fort impacte que ha tingut en la despesa mitjana les mesures de contenció de la despesa farmacèutica adoptades en aquest període, fonamentalment les deduccions del PVP dels medicaments recollides en els Reials decrets-lleis 8/2010 i 9/2011; les modificacions i actualitzacions dels sistemes de preus de referència, preus menors i preus més baixos per agrupacions homogènies; el nou esquema de copagos farmacèutics; l'enduriment dels criteris de preu i reemborsament públic per a nous productes, etc.

ELS FÀRMACS INNOVADORS PERDEN QUOTA DE MERCAT

A més, l'estudi de Farmaindustria mostra com el mercat de medicaments innovadors en la prestació farmacèutica pública a Espanya, format per aquells productes que no tenen competència genèrica (en la majoria dels casos per estar encara sota protecció de patent) acumula tres anys consecutius de descens.

El Butlletí, revela que en els últims tres anys la pèrdua de quota de mercat de les innovacions farmacèutiques va ser del 8,5 per cent en 2011, del 17,1 per cent en 2012 i del 14 per cent entre gener i juliol d'aquest any, mentre que el mercat de productes genèrics va augmentar un 48,5 per cent, un 10,6 per cent i un 12,8 per cent, respectivament.

Aquesta evolució a la baixa d'aquest mercat innovador reflecteix, en un context general de reducció del mercat farmacèutic, el procés d'envelliment de la prestació farmacèutica pública a Espanya que s'està produint en els últims anys.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH