Investigadors de Vall d'Hebron aconsegueixen saber les causes de la fibrosis pulmonar idiopàtica

|

Títol de la imatge

Un equip d'investigadors de la Vall d'Hebron i del grup de pneumologia del mateix hospital, han demostrat que poden determinar les causes de la fibrosis pulmonar idiopática en la meitat dels pacients, fent un estudi clínic en profunditat. L'exposició a edredons i almohadones de plomes, així com a aus i fongs en quantitats mínimes però persistents, són, segons els investigadors, les principals causes de la citada malaltia.

L'estudi, en The Lancet Respiratory Medicine, va ser realitzat entre els anys 2004 i 2011 amb 60 persones que pateixen la malaltia. El Dr. Ferran Morell, autor principal de l'estudi assegura que és important perquè "demostra que amb una assistència sistematitzada i en profunditat i amb les tècniques adequades, també es poden aconseguir avançaments per al nostre sistema sanitari".

Així, les declaracions de Morell, confirmen que la troballa permet un nou enfocament en la prevenció, ja que ajuda a diagnosticar la fibrosis pulmonar idiopàtica en fases primerenques i així, no només es pot prevenir, també evitar que evolucioni cap a fases més greus.

Segons els investigadors, per poder saber les causes de la fibrosis pulmonar idiopàtica, el neumólogo ha de fer un historial molt precís en el qual s'inclouen diferents fases, com a visites al domicili dels pacients o al seu treball. Allí s'intenten descobrir les fonts que produeixen els símptomes de la malaltia i es recullen mostres de materials sospitosos de causar-la, que s'analitzen posteriorment.

Amb tot, es comença un estudi en profunditat encaminat a certificar la causa que ha condicionat al pacient a desenvolupar la malaltia. Posteriorment, també es realitzen algunes proves immunològiques i també una prova d'inhlació amb el material sospitós.

La realitat de la malaltia

Des de l'Associació de Familiars i Malalts de Fibrosis Pulmonar Idiopàtica (AFEFPI), la seva presidenta, Alicia Boquete, ha assegurat que "lloo el treball de la Vall d'Hebron perquè com més s'avança en la investigació millor qualitat de vida tindran els pacients". No obstant això, Boquete ha destacat que el principal problema davant el qual es troben és en el moment de diagnosticar la malaltia en els Centres d'Atenció Primària ja que els metges "no la sospiten" i aquesta és una afecció que "progressa de forma molt dramàtica". Així, assenyala, "hi ha molts pacients a els qui se'ls diagnostica tarda la malaltia".

Així ho pensa també Carlos Lines, vicepresident d'AFEFPI i fill i nebot de dues persones mortes per fibrosis pulmonar idiopàtica. Sobre la troballa, Lines afirma que "se sospitava" que els detallats podien ser agents externs causants de la malaltia. No obstant això, segons ell, "podria haver-hi alguna causa genètica perquè sabem que hi ha gens relacionats amb algun desencadenant que produeix la fibrosis". A més, no sembla casualitat que si la malaltia, a nivell d'Espanya, afecta a unes 7.500 persones, es trobin amb certa freqüència agrupacions familiars".

La realitat dels malalts

Es tracta d'una dolència en la qual tots dos pulmons cicatritzen progressivament, ja que els alvèols per un procés, que segons Lines és encara "desconegut", s'endureixen. D'aquesta forma, el pulmó va perdent elasticitat, fet que dificulta la inspiració i així, el pacient va perdent la capacitat respiratòria.

Lines ha destacat també la cruesa d'una malaltia no massa coneguda. "Cal pensar que, si la persona a poc a poc va perdent capacitat respiratòria, pateix una mort per asfíxia i a més, el període transitori fins a la defunció és terrible". Tot aquest procés, segons Lines, "és molt dur a nivell psicològic, tant per al mateix malalt com para la seva família".

En els últims deu anys s'han assajat diversos medicaments antifibróticos (anticicatrizantes) per augmentar la supervivència dels pacients, que és, segons Lines, "d'una mitjana de tres anys". El vicepresident d'AFEFPI ha explicat, en aquest sentit, que "estem lluitant per aconseguir que el Ministeri de Sanitat aprovi la Pirfenidona, un medicament que pot evitar que avanci el procés de la fibrosis en casos de diagnòstic primerenc".

I és que aquest fàrmac, encara que està aprovat per l'Agència Europea del Medicament des del 28 de febrer de 2011, "no està comercialitzat a Espanya". Est és l'únic tractament farmacològic aprovat per a aquesta malaltia, però no obstant això, els espanyols que la pateixen són els únics sense accés públic al mateix entre els grans països de la Unió Europea. Segons Lines, amb ell "seria possible que se salvessin moltes vides". cal dir que es també pot recórrer al transplante pulmonar com a solució, però en casos molt limitats.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH