Un crani indica que totes les primeres espècies de 'Homo' podrien ser una

 

|

Crani homo

L'anàlisi del crani d'un antic ancestre humà de fa 1,8 milions d'anys trobat en Dmanisi, Geòrgia, indica que els primers membres del nostre gènere 'Homo', els classificats com 'Homo habilis', 'Homo rudolfensis', 'Homo erectus', etcètera, en realitat pertanyien a la mateixa espècie i simplement semblaven diferents uns d'uns altres, segons publica aquest divendres 'Science'.

A diferència d'altres fòssils de 'Homo', aquest crani, conegut com a Crani 5, combina una petita caixa craniana amb una cara llarga i grans dents. Va ser descobert al costat de les restes d'altres quatre primers ancestres humans, una varietat de fòssils d'animals i algunes eines de pedra, tots ells associats a la mateixa localització i període de temps.

El lloc ha estat només parcialment excavat fins al moment, però ja està proporcionant la primera oportunitat perquè els investigadors comparin i contractin els trets físics de múltiples ancestres humans que pel que sembla van coincidir en el mateix espai i temps geològic.

Un dels autors del treball, David Lordkipanidze, del Museu Nacional de Geòrgia a Tbilissi, Geòrgia, juntament amb col·legues de Suïssa, Israel i Estats Units, va explicar que les diferències entre aquests fòssils de Dmanisi no són més pronunciades que les que existeixen entre cinc humans moderns o cinc ximpanzés.

Tradicionalment, els investigadors han utilitzat la variació entre els fòssils de 'Homo' per definir les diferents espècies, però a la llum d'aquestes noves troballes, Lordkipanidze i els seus col·legues suggereixen que els primers diversos fòssils de 'Homo', amb els seus orígens a Àfrica, en realitat representen variacions entre els membres d'una sola.

"La caixa craniana i la cara del crani 5 oposats com a fòssils separats en diferents llocs d'Àfrica podrien haver estat atribuïdes a diferents espècies", va dir un altre dels autors, Christoph Zollikofer, de l'Institut d'Antropologia i el Museu de Zurich, a Suïssa. Això es deu al fet que el Crani 5 reuneix algunes de les característiques clau, com la petita caixa craniana i la cara gran, que no s'havia observat juntes en un fòssil de 'Homo' d'hora fins ara.

Donada la diversitat de les seves característiques físiques, els fòssils associats amb el crani 5 en Dmanisi es poden comparar als diversos fòssils de 'Homo', incloent els que es troben a Àfrica, que daten de fa uns 2,4 milions d'anys, així com altres descoberts a Àsia i Europa, que són d'entre 1,8 i 1,2 milions d'anys.

"[Els trobats en Dmanisi] es veuen molt diferents entre si, per la qual cosa és temptador identificar-los com a espècies diferents --va argumentar Zollikofer--. No obstant això, sabem que aquestes persones van venir des del mateix lloc i en el mateix temps geològic, per la qual cosa podria, en principi, representar una població d'una espècie".

Els fòssils d'homínids de Dmanisi representen ancestres humans del Plistocè primerenc, poc després que els primers 'Homo' divergissin del 'Australopithecus' i es dispersessin des d'Àfrica. La mandíbula associada amb el Crani 5 es va trobar cinc anys abans de trobar el crani, però quan les dues parts s'ajunten, formen el crani més construït de forma massiva que s'ha trobat en el lloc de Dmanisi, raó per la qual els científics suggereixen que l'individu al que pertanyia el Crani 5 era un home.

La caixa craniana del Crani 5 és només d'al voltant de 546 centímetres cúbics, no obstant això, suggereix que aquest primerenc 'Homo' tenia un cervell petit malgrat les seves modernes proporcions dels membres semblats als humans i la grandària del cos. "Gràcies a la mostra relativament gran de Dmanisi, veiem una gran quantitat de variació --va continuar Zollikofer-- però la quantitat de variació no excedeix de la qual es troba en les poblacions modernes de la nostra pròpia espècie, ni en els ximpanzés i els bonobos".

D'altra banda, aquest científic agrega que en trobar un patró similar i rang de variació en el registre fòssil d'Àfrica, entén "raonable" suposar que no hi havia una sola espècie 'Homo' en aquest temps a Àfrica". "I lloc que els homínids de Dmanisi són tan similars als africans, se suposa, a més, que tots dos representen la mateixa espècie", va concloure.

Crani 5 aparentment indica que, en lloc de diverses espècies de 'Homo' ecològicament especialitzades, una sola espècie 'Homo', capaç de fer front a una varietat d'ecosistemes, va sorgir en el continent africà i, en conseqüència, el sistema de classificació per a aquests primers ancestres humans no pot ser el mateix.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH