Les llistes d'espera en les intervencions quirúrgiques s'han incrementat un 48%

|

Boi Ruiz

Les llistes d'espera en les intervencions quirúrgiques s'han incrementat en un 48% de juny de 2010 a juny de 2013, segons les dades d'activitat quirúrgica i llistes d'espera del primer semestre d'aquest any que ha facilitat el departament de Salut en comissió al Parlament de Catalunya. 25.766 persones més que ara fa tres anys s'esperen per ser intervingudes als hospitals de la xarxa pública de Catalunya.

El grup parlamentari Socialista ha elaborat unes gràfiques que adjuntem sobre l'evolució de l'activitat quirúrgica i llistes d'espera, així com el temps d'espera, una infografia que recull les dades de 2004 a 2013. En els darrers tres anys es pot apreciar clarament l'increment en què s'incrementen un 48% les llistes d'espera per ser intervingut a Catalunya: 53.610 persones el 2010, 69.967 el 2011, 77.199 el 2012, fins arribar a 79.376 durant el primer semestre d'aquest any 2013.

Per la portaveu de Salut del grup parlamentari Socialista, Marina Geli, la retallada de més de 1.800M? en el pressupost del departament, gairebé un 20% entre 2010 i 2013, té a veure amb la disminució de l'activitat, l'increment de les llistes d'espera, en un context de menys personal i menys salari (entre un 20 i un 30% menys). Per Geli, cal pactar entre atenció primària i hospitals la reordenació dels diagnòstics i els tractaments per posar fre a l'increment de les llistes d'espera, perquè "si bé la classe mitja alta pot buscar solucions, les persones que acudeixen al sistema públic de Salut que són la majoria tenen més llista d'espera, fruit que disminueix l'activitat i que les persones que esperen per ser operades d'algun dels 14 procediments cada cop són més grans". Geli ha creuat les xifres d'augment de les llistes d'espera amb les de reducció d'activitat hospitalària: "entre juny de 2010 i juny de 2012 hem fet un 20% menys d'altes mèdiques i un 28% menys d'altes quirúrgiques als hospitals, i això ho hem de mirar amb lupa".

Durant la seva intervenció, la portaveu Socialista ha defensat el paper de l'Agència de Salut pública i de l'Institut Català d'Avaluacions Mèdiques i Sanitàries i ha reclamat al conseller que no les desmunti; "van néixer del consens de totes les parts i, en el cas de l'ICAMS, es tracta d'un organisme autònom que desenvolupa una feina importantíssima i que s'ha posat d'exemple a tota Espanya".

Geli demana un decret de temps de garantia per combatre el retard diagnòstic

En el capítol de propostes, Marina Geli ha reclamat al Govern que elabori un decret de temps de garantia perquè "hi ha una fragilitat extraordinària en el retard diagnòstic que cal superar a la sanitat pública, copiant la idea del circuits de diagnòstic ràpid del càncer que tant bé han funcionat". La diputada socialista ha instat el conseller a elaborar un pla de detecció precoç de la malnutrició infantil fent ús de la xarxa de pediatres i en matèria de suïcidis i addiccions li ha llançat una pregunta: "tenim ja més morts per suïcidis que morts per accident entre la nostra població jove?".

La diputada socialista també ha fet una crida a resoldre el pla de pagaments a les oficines de farmàcia o al sector concertat o proveïdors i elaborar un pla de canvi de concertació a les oficines de farmàcia comunitària.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH