La falta d'accés a la tecnologia impedeix preparar-se per a desastres naturals

|

desastre natural

La falta d'accés a la informació i a la tecnologia té repercussions considerables en l'habilitat de les persones per preparar-se per a casos de desastres, sobreviure a aquests i recuperar-se després dels desastres, segons s'assenyala en l'edició de 2013 de l'Informe Mundial sobre Desastres que va donar a conèixer avui la Federació Internacional de Societats la Creu Vermella i de la Mitja Lluna Vermella (Federació Internacional).

L'Informe Mundial sobre Desastres d'aquest any posa l'accent en la tecnologia i el futur de l'acció humanitària. Redactat per més de 40 acadèmics i especialistes de la labor humanitària, l'informe destaca que, durant les primeres hores crítiques després d'una emergència, la població local és la que, de fet, aconsegueix salvar més vides. No obstant això, molts d'aquests primers agents d'intervenció no tenen accés ni a la informació ni a les eines bàsiques que salven vides, com els sistemes d'alerta primerenca o la infraestructura bàsica de xarxes i connectivitat.

Encara que gràcies a les noves tecnologies, les comunitats "expliquen ara amb major capacitat i aptituds per ajudar-se a si mateixes", en l'informe es reconeix que existeix una profunda desigualtat en l'accés a aquestes tecnologies. Aquesta desigualtat, cridada "bretxa digital" en l'informe, és més pronunciada als països del món que són més propensos a desastres. "Si ben el nombre total de damnificats per desastres va disminuir en 2012, el nombre de persones afectades als països més pobres va ser en augment i es va elevar a més de 31,7 milions", aclareix l'informe.

Aquest informe adverteix que el recurs cada vegada més assidu a les noves tecnologies per part de les organitzacions humanitàries, per obtenir informació sobre les necessitats de les comunitats afectades pels desastres, planteja el risc que només s'escolti la veu de les persones que disposen de connexió a mitjans tecnològics, excloent així a els qui no la tenen. "Tenim l'esperança que els governs i la població afectada als països propensos a desastres puguin aprofitar les innovacions, tals com els programes informàtics de predicció meteorològica, les imatges obtinguda per satèl·lit i els sistemes d'alerta massiva, la qual cosa incrementa la seva capacitat de resistència i recuperació arran d'un desastre, així com la seva habilitat per recuperar-se ràpidament quan els desastres sobrevenen."

En l'Informe s'insta al sector privat, a les organitzacions humanitàries, als governs i a les comunitats locals a associar-se per assegurar l'accés a la tecnologia en favor tant d'aquestes poblacions com dels agents d'intervenció.

En l'informe, també figura el seu resum anual de la informació sobre desastres. En 2012, es va registrar el menor nombre de morts i persones afectades arran de desastres dels últims deu anys. En 2012, el nombre de morts a causa dels desastres es va situar un noranta per cent (90%) per sota de la mitjana dels últims deu anys. El nombre de desastres registrats és també el més baix del decenni. No obstant això, pel que fa als costos connexos a desastres, 2012 encara figurava com el cinquè any més costós dels últims deu anys.


En total, es van registrar 552 desastres les conseqüències dels quals van comportar costos per un valor lleugerament inferior a 158.000 milions de dòlars nord-americans. L'huracà Sandy va ser el desastre que va comportar costos més elevats, a saber, 50.000 milions de dòlars nord-americans; el més mortífer va ser el tifó Bopha a Filipines, que va deixar un saldo d'1.901 morts. En 2012, del total de 139 milions de persones afectades pels desastres, les inundacions van representar el 53% dels damnificats; les inundacions més greus van tenir lloc a Xina a l'abril i juny

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH