L'OMS qualifica la contaminació atmosfèrica com una de les principals causes de càncer

|

Ciutat

L'Agència Internacional per a la Investigació en Càncer (IARC, en les seves sigles en anglès) de l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha classificat la contaminació atmosfèrica com a agent carcinógeno després d'haver corroborat que existeix evidència científica suficient que augmenta el risc d'alguns tumors com el de pulmó o bufeta.

En concret, asseguren que en 2010 es van produir 223.000 morts per càncer de pulmó a tot el món provocades per la contaminació de l'aire, la qual cosa fa que hagi passat formar part del grup 1 de factors de risc de càncer que elabora aquest organisme. Aquesta contaminació està causada en la majoria de casos pel transport i les emissions industrials o agrícoles, i se sap que augmenta el risc d'una àmplia gamma de malalties, sobretot respiratòries i cardíaques. A més, els nivells d'exposició han augmentat significativament en algunes parts del món en els últims anys, sobretot en aquells països que han experimentat una ràpida industrialització, cas de Xina.

"Ara sabem que la contaminació de l'aire no només és un risc important per a la salut en general, sinó també una causa ambiental de mort per càncer", segons ha reconegut Kurt Straif, responsable de la IARC d'elaborar la classificació d'agents cancerígenos.

Després d'una reunió amb diversos experts que s'han encarregat de revisar la literatura científica més recent, la IARC ha confirmat que tant la contaminació de l'aire exterior i com les partícules que ho componen es pot classificar com carcinógenos humans (agents que causen càncer), al mateix nivell que altres substàncies com l'amiant, el plutoni, la pols de sílice, la radiació ultraviolada i el fum del tabac.

Aquest grup ja havia avaluat en altres ocasions molts productes químics i barreges que es produeixen en la contaminació de l'aire exterior, com a emissions de motors diésel, solvents, metalls i pólvores, però és la primera vegada que classifica la pol·lució com a causa de càncer.

"La nostra tasca va ser avaluar l'aire que respira tothom, en lloc de centrar-nos en els contaminants específics de l'aire", va dir Dana Loomis, directora adjunta d'aquesta secció.

Així, han vist que el risc de desenvolupar càncer de pulmó s'incrementa significativament en les persones exposades a la contaminació de l'aire.

Encara que tant la composició i els nivells de contaminació de l'aire poden variar considerablement d'un lloc a un altre, la IARC va dir que les seves conclusions s'apliquen a totes les regions del món. De fet, apunten, aquesta classificació és un pas important per alertar als governs del perill i del cost que pot ocasionar.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH