Els preus de la universitat pública pugen en la Comunitat de Madrid set vegades més que els de la privada

|

universitat

La Federació d'Usuaris Consumidors Independents de la Comunitat de Madrid ha realitzat un estudi per conèixer el cost del primer curs a les universitats públiques i privades de la regió, prenent per a això una mostra de les titulacions existents, i ha arribat a la conclusió que els preus de les públiques han pujat fins a set vegades més que els de les privades.

D'aquest estudi es desprèn que el cost mitjà d'estudiar a la universitat pública és d'1.320 euros, enfront dels 1.140 de 2012, la qual cosa suposa un 15,7 per cent més que el passat any. A les universitats privades, el cost mitjà se situa en 8.150 euros, un 2,2 per cent més que el passat any.

El president de FUCI, Gustavo Samayoa, ha afirmat que "la forta pujada de preus experimentada a la universitat pública --que estima en un 42 per cent en dos anys-- es deu a la pujada de la taxes universitàries".

"Abans el Govern permetia actualitzar els preus de les matrícules quatre punts per damunt o per sota de l'IPC i des de l'any passat la universitat pot cobrar entre el 15 i el 25 per cent el cost real en la primera matrícula, cost que es veu incrementat en les successives matriculacions si no se supera alguna assignatura", ha assenyalat.

Per contra, ha explicat que el fet que les universitats privades "amb prou feines hagin pujat preus" s'explica en la pèrdua d'alumnes "pels alts costos" que comporta estudiar en un centre privat.

Respecte a les universitats públiques més cares, la Rei Juan Carlos se situa al capdavant amb un cost mitjà proper als 1.600 euros, seguida de la Politècnica (1.550 euros). En l'altre extrem està la UNED, on un curs acadèmic suposa uns 1.100 euros de mitjana.

Entre les privades, la Universitat Europea de Madrid és la més cara amb un cost mitjà de 8.750 euros seguida de prop de la Sant Pablo CEU (8.500 euros). La més barata és la Camilo José Cela amb un cost mitjà de 7.400 euros.

D'altra banda, davant les diferències de preu que es donen entre universitats per estudiar una mateixa carrera, el president de FUCI, Gustavo Samayoa recomana als estudiants que "una vegada que hagin decidit la carrera que van a cursar comparin preus i qualitats, especialment en les privades, com a manera per poder estalviar fins a 1.000 en el cost dels seus estudis".

Així mateix, des de FUCI es recorda als estudiants que consultin les diferents beques a les quals poden tenir dret "en funció de la renda familiar per fer front a diversos pagaments com el de la matrícula, residència, material, transport urbà".

Per realitzar aquest informe s'ha pres com a referència el cost de la matrícula, mensualitats (en les privades) llibres i materials de les següents universitats: Complutense, Autònoma, Politècnica, Carlos III, Rei Juan Carlos, Alcalá d'Henares, UNED, Europea de Madrid, Alfonso X el Sabio, Nebrija, Francisco de Vitòria, CEU San Pablo, Camilo José Cela i Pontifícia de Cometes.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH