L'escalfament haurà alterat tots els mars per 2100

 

|

canvi climatico

Tots els racons dels oceans del món es veuran afectats pel canvi climàtic en 2100, segons conclou un estudi publicat aquest dimarts en la revista 'Plos Biology'. "Quan ens fixem en els oceans del món, hi ha pocs llocs que estan lliures de canvis i la majoria va a sofrir els efectes simultanis de l'escalfament, l'acidificació i la reducció d'oxigen i la productivitat", va dir l'autor Camilo Mora, professor assistent en el Departament de Geografia de la Facultat de Ciències Socials de la Universitat d'Hawaii, en Manoa, Estats Units.

El treball descriu la cadena d'esdeveniments biogeoquímics oceànics que es preveu que es disparin per les emissions de gasos d'efecte hivernacle provocades per l'home en els propers 100 anys. Les anàlisis anteriors s'han centrat principalment en l'escalfament de l'oceà i l'acidificació, la qual cosa podria subestimar considerablement les conseqüències biològiques i socials del canvi climàtic.

Els autors mostren que les ramificacions humanes d'aquests canvis tendeixen a ser massives i perjudicials, de manera que les cadenes alimentàries, la pesca i el turisme podrien veure's afectats. Entre 470 i 870 milions de les persones més pobres del món depenen dels oceans per a l'alimentació, l'ocupació, els ingressos i viuen en països on els béns i serveis oceànics podrien ser compromesos per múltiples canvis biogeoquímics.

Els investigadors van utilitzar models de projecció del canvi climàtic desenvolupats per al V Informe d'Avaluació del Grup Intergovernamental d'Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) i van descobrir que la major part de la superfície dels oceans del món estaran afectats simultàniament per diferents intensitats d'escalfament dels oceans, acidificació, esgotament de l'oxigen o deficiències en la productivitat. Només una petita fracció dels oceans, sobretot a les regions polars, s'enfrontarà als efectes oposats d'oxigen o augment de la productivitat i enlloc haurà de refrigeració o augment del pH.

Posteriorment, els experts van reunir els mapes de distribució global de 32 hàbitats marins i els focus de biodiversitat per avaluar la seva vulnerabilitat als canvis biogeoquímics. Com a pas final, van usar les dades disponibles de la dependència humana dels béns i serveis i les mesures d'adaptació social per estimar la vulnerabilitat de les poblacions costaneres als canvis biogeoquímics del mar.

La coautora Lisa Levin, professora de la Institució Scripps d'Oceanografia a la Universitat de Califòrnia, en Sant Diego, Estats Units, subratlla: "A causa que molts dels ecosistemes d'aigües profundes són molt estables, fins i tot petits canvis en la temperatura, l'oxigen i el pH poden disminuir la capacitat de recuperació de comunitats d'aigües profundes. Aquesta és una preocupació cada vegada major perquè els éssers humans extreuen cada vegada més recursos i generen més pertorbacions en l'oceà profund".

En aquest sentit, un altre dels autors de la investigació, Andrew K. Sweetman, de l'Institut Internacional d'Investigació de Stavanger, a Noruega, alerta que els impactes del canvi climàtic es deixaran sentir des de la superfície de l'oceà al fons del mar. "És realment aterridor considerar cuán vast seran aquests impactes", va sentenciar aquest expert, qui reclama a la població en general que no ignori aquesta "herència".

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH