El Govern deu 24 milions d'euros a les escoles concertades

|

Escola multicultural

El Govern acumula un deute de 24.284.328 euros a les 800 escoles concertades catalanes en concepte de despeses de funcionament --llum, aigua, telèfon i manteniment, entre uns altres--, segons ha detallat la consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, en una resposta parlamentària publicada pel Butlletí Oficial del Parlament de Catalunya (BOPC).

Concretament, falten per abonar 8,1 milions corresponents a desembre de 2012; altres 8 milions d'abril, i 8,1 milions més de maig, mentre que la resta de pagaments estan "al dia", fins i tot els de juny, juliol i agost d'aquest any, han explicat fonts de la Conselleria d'Ensenyament i les diferents patronals de la concertada a Europa Press.

La secretària general d'Agrupació Escolar Catalana (Aec), que aglutina a un centenar de centres concertats, Eva Salvà, ha ressaltat que desconeixen com els afectarà la reducció d'1.700 milions del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA) per 2013.

"Estem preocupats perquè s'havien dit uns compromisos que Hisenda ens pagaria els tres mesos de retard --desembre, abril i maig--, i que ens anirien pagant", ha alertat Salvà, que ha concretat que les escoles concertades es van acollir al sistema extraordinari de pagaments a proveïdors del Ministeri d'Hisenda per afrontar les factures pendents.

Precisament, Hisenda ha comunicat a la Conselleria d'Economia que el pla de proveïdors i el FLA no són complementaris, per la qual cosa les quantitats destinades a pagar a proveïdors es descomptaran de l'adhesió al FLA, la qual cosa obligarà a la Generalitat a posposar alguns pagaments, com ha anunciat aquest dimarts el conseller de la Presidència, Francesc Homs.

El secretari general adjunt de la Fundació Escola Cristiana de Catalunya --representa a 400 centres--, Carles Armengol, ha sostingut que el fet que l'Estat pagués el deute de la Generalitat va calmar al sector perquè "es podrien actualitzar els pagaments amb aquests recursos", però ha admès que ara hi ha inquietud, ja que desconeixen com els afectarà el nou escenari.

El president de l'Associació de Centres Autònoms d'Ensenyament (Acae), Carlos Camí, ha expressat que a l'octubre havien de rebre el pagament dels 24 milions de deute que, si finalment s'anul·lés i es reproduïssin les demores en curs del Govern, moltes escoles estarien en una "situació crítica", com també ha sostingut Salvà.

Segons les patronals, l'Estat havia d'abonar a més de les despeses de funcionament, subvencions que la Generalitat deu a les escoles des del curs 2011-12 de cuidadors i ajudes per a alumnes amb necessitats educatives especials (NEE).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH