Primera expropiació de la Junta andalusa per evitar un desnonament

 

|

STOP desnonaments

El Consell de Govern de la Junta d'Andalusia ha aprovat aquest dimarts el primer expedient d'expropiació de l'ús d'un habitatge andalús, situada al carrer Alonso d'Ercilla a Huelva cabdal i pertanyent a María del Carmen Andújar, que conviu en el citat habitatge amb el seu marit i amb els seus dos fills, en aplicació de la Llei 4/2013 de la Funció Social de l'Habitatge, aprovada pel Parlament d'Andalusia el passat 25 de setembre.

Segons han informat fonts de la Conselleria de Foment i Habitatge de la Junta d'Andalusia, es tracta del primer habitatge andalús amb l'expedient culminat que serà expropiada temporalment durant tres anys per evitar el desnonament de María del Carmen i la seva família. Aquesta mesura, que es concreta en la incoació del procediment i la declaració d'interès social i necessitat d'ocupació, evitarà el desnonament d'aquesta família en risc d'exclusió amb dos fills i resident en un pis, que va ser embargat per una societat de gestió d'actius com a pas previ al seu desallotjament.

Així, la culminació de l'expedient d'expropiació els assegura un sostre sota el qual viure en lloguer social durant aquests tres anys en els quals la família afectada pagarà el 25 per cent dels seus ingressos familiars, i mai més de 130 euros al mes. En aquest cas concret, María del Carmen obté al mes un sou de 420 euros i el seu marit rep l'ajuda de 400 euros fins al mes de gener.

Preguntada per la situació d'aquesta família quan finalitzi el termini de tres anys d'expropiació temporal de l'ús, la conselleria ha remarcat que quan acabin les competències del Govern andalús "aquesta família segueix havent-li del banc i amb una ordre de desnonament", ja que la Junta "el que ha fet és declarar l'interès social perquè aquesta família romangui en el seu habitatge en aquests tres anys", no obstant això s'ha mostrat "convençuda" que quan culmini aquest termini "hi haurà una majoria al Congrés dels Diputats que permetrà fer justícia social".

La màxima dirigent andalusa ha destacat que el Govern andalús "ha espremut dins de les seves competències aquesta lluita innegociable contra els desnonaments", però ha posat l'accent que és el Govern central "qui hauria d'haver fet aquesta justícia aprovant la dació en pagament amb caràcter retroactiu, la paralització immediata de tots els desnonaments i el lloguer social". Per això, ha lamentat que l'Executiu central "no només va renunciar a fer justícia social sinó que amb les últimes lleis aprovades el que ha fet és perpetuar la injustícia".

La Conselleria de Foment i Habitatge ha proposat a aquest fons un acord econòmic per l'ús de l'habitatge durant tres anys per 4.711 euros, un 'preu just' obtingut calculant el dos per cent del preu de la rematada pel qual la societat es va adjudicar en subhasta l'habitatge.

En aquest sentit, la consellera ha explicat que si el fons accepta, s'arribarà a un acord mutu, no obstant això de no fer-ho en un termini de 15 dies, la Conselleria iniciarà els tràmits per a la urgent ocupació de l'habitatge mentre que la qüestió es dirimeix en la Comissió Provincial de Valoracions. Aquest tràmit es denomina 'urgent ocupació' però la família de María del Carmen Andújar romandrà en tot moment en el seu habitatge, amb la finalitat de garantir el seu manteniment en la mateixa. És a dir, la Conselleria actuarà per garantir la permanència de la família a la casa en qualsevol circumstància, informant també al jutjat encarregat del cas.

De la mateixa manera, Cortès ha remarcat que la mesura de l'expropiació temporal de l'ús, recollida en una disposició addicional de la Llei, "té un abast il·limitat" i podran acollir-se a la mateixa totes les persones que ho sol·licitin i compleixin els requisits establerts per la Llei.

Actualment existeixen, a part del cas de María del Carmen i el seu marit, 130 expropiacions llestes en fase més o menys avançada, en només tres mesos de vigor de la norma, fonamentalment durant el temps que va estar viu el decret anterior a la Llei i que va ser recorregut pel Govern central davant el Tribunal Constitucional (TC).

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH