El Govern Central deu 9.375,5 milions d'euros a la Generalitat

|

Francesc Homs

El Govern central té un deute econòmic amb Catalunya de 9.375,7 milions d'euros. Aquestes dades han anat presentats en roda de premsa posterior a la reunió del Govern. També s'ha presentat , en un extens document denominat "La deslleialtat de l´Estat respecte de Catalunya".

L'objectiu del mateix, segons el portaveu Homs, és presentar el grau de compliment del principi de lleialtat institucional de l'Estat amb Catalunya, amb les corresponents desigualtats que genera la necessitat de fer un balanç que no pretén ser exhaustiu, dels principals incompliments de l'Estat i de la vulneració de les competències de la Generalitat i quantificar el volum dels deutes pendents que fa ms difícil l deingresosoa situació financera.


L'informe del Govern posa de manifest amb molts exemples la cronificación d'una actuació per part de l'Estat, que comporta una vulneració directa del principi constitucional d'igualeu de tots els ciutadans .En l'aspecte econòmic s'incompleix de manera sistemàtica. En el balanç econòmic es quantifica en més de 9.000 milions d euros, el volum de deute pendent de l'Estat amb Catalunya.

En aquesta xifra s'inclou els 5.748 milions d'uros d'inversió en infraestructures; 672,6 milions d'euros de deducció d'ingressos finalistes que provenen de l'Estat; 1.715, M I de mesures estatals que suposen increments de despeses i 1.239,9ME de mesures estatals que suposen un increment.

"La deslleialtat institucional practicada per l'Estat espanyol té com a principal conseqüència directa per a la ciutadania l'increment de desigualtats i la discriminació entre els ciutadans per raó del territori on viuen", conclou l'informe.


"Això és com si un tren ens hagués passat per damunt", ha destacat Homs, que ha assegurat que el PP i el Govern central haurien de ser coherents i igual que ells demanen complir amb la Constitució en el debat sobiranista, haurien de vetllar pel respecte a la llei i pagar a Catalunya el que li toca.


"No diuen cada dia que les lleis estan per complir-les, i que el diàleg només es pot practicar des del compliment de la llei. Doncs que comencin", ha assegurat.


L'informe també critica l'actitud del Govern cap a la llengua, l'educació i la cultura catalanes, i enumera diferents exemples: no hi ha voluntat de reconèixer la diversitat lingüística en les Corts, el Parlament Europeu i altres institucions internacionals; la 'Marca Espanya' no projecta una imatge de la pluralitat que hi ha en l'Estat i s'ha aprovat la nova llei orgànica de Millora de la Qualitat Educativa (Lomce) que el Govern rebutja frontalment.


Tambien fa referència l'informe a la cultura, on l'Estat destinarà a cultura en 2014: la Comunitat de Madrid rebrà el 42% del pressupost, i Catalunya el 6,4%, i en 2011 Madrid representava el 35% i Catalunya el 11%.


"Ja es veu on estan les prioritats", ha assegurat Homs, que ha lamentat que estiguin paralitzades els òrgans bilaterals amb l'Estat i també el traspassi de noves competències, entre ells el de beques, pendent des dels anys 90.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH