Per una democràcia més directa a Barcelona

Maria Assumpció Vilà i Planas

L'Ajuntament hauria d'apostar per impulsar més consultes ciutadanes, sobretot en temes importants de ciutat, com per exemple la reforma del Port Vell o els JJOO d'hivern

L'Ajuntament hauria d'apostar per impulsar més consultes ciutadanes, sobretot en temes importants de ciutat, com per exemple la reforma del Port Vell o els JJOO d'hivern.

Fa unes poques setmanes, vaig emetre un informe en què recomanava a l'Ajuntament de Barcelona admetre a tràmit les més de 26.000 signatures d'una iniciativa ciutadana de proposta normativa a favor d'aprovar una regulació en defensa del model educatiu de les escoles bressol de titularitat municipal. Alguns partits de l'oposició van demanar en el Consell Plenari l'admissió a tràmit de la iniciativa, però el Govern municipal no la va acceptar. El rebuig em sembla del tot desproporcionat i no s'ajusta al principi d'obligat compliment de foment del dret de participació.

Actualment, la participació de la ciutadania en el governament de les ciutats és quelcom que va més enllà de la democràcia representativa i demana dels governants la creació de mecanismes, processos, metodologies i instruments que possibilitin i facilitin la implicació d'aquesta en les decisions polítiques i socials de la seva comunitat.

La iniciativa ciutadana és un dels mecanismes de participació de que disposa la ciutat, tal com preveu la Carta Municipal, la Constitució de Barcelona. Però n'hi ha d'altres, recollits tots en les Normes municipals reguladores de la participació ciutadana. Els consells de participació, les audiències públiques, les comissions, els plans comunitaris i les consultes ciutadanes son exemples de participació ciutadana en el governament d'una ciutat.

En el cas concret de Barcelona, amb la creació dels Consells de Barri, l'any 2009, l'Ajuntament de Barcelona va establir un nou nivell de participació territorial que va suposar un pas més per aproximar l'Ajuntament a la ciutadania, i la possibilitat d'aprofundir en el desenvolupament de polítiques públiques de proximitat, convivència i cohesió social.

En els Consells estan representats els veïns a través de les associacions i entitats del barri, però el desenvolupament de la participació, la diversitat social existent, i la necessitat d'una major imbricació dels veïns en els assumptes de la seva competència em porta a pensar que caldria ampliar el nombre de consultes ciutadanes sobre qüestions importants de la ciutat, que suposin una transformació important o afectin molta gent.

Crec que la reforma impulsada al Port Vell hagués necessitat d'un major procés participatiu o d'una consulta ciutadana. Posicionaments i interessos polítics d'uns i altres a banda, sóc del parer que l'Ajuntament hauria de preguntar als ciutadans si Barcelona s'ha de presentar a organitzar els Jocs Olímpics d'hivern, ja sigui pel 2022 o en anys posteriors. Així s'ha fet, per exemple, a Oslo --el sí es va imposar al no i la capital de Noruega competirà amb Barcelona si, finalment, aquesta dona el pas el 2022--, i properament es farà una consulta a Múnich.

Uns JJOO d'hivern poden ser una plataforma internacional molt important per tot el país, però tinc dubtes si ara, amb la greu situació econòmica i tantes carències socials a cobrir, és el millor moment per fer-ho. Durant la primera meitat de 2013, les queixes socials, especialment de la necessitat d'habitatge de protecció oficial, s'han multiplicat per cinc, i crec que és prioritari que el proper any l'Ajuntament inclogui en els pressupostos una dotació per a habitatge digne per totes les persones en situació d'exclusió. Fer una consulta sobre els JJOO permetria obrir el debat i conèixer l'opinió de la ciutadania sobre els avantatges i desavantatges de la iniciativa, que comportarà destinar-hi diners que ara per ara es podrien dedicar a polítiques socials.

A Barcelona l'únic exemple de consulta ciutadana el trobem en la consulta que es va fer per la reforma de la Diagonal. Malauradament, aquesta va ser un focus d'enfrontament polític i va estar molt qüestionada, tant pel seu plantejament com pel cost econòmic que va representar. Però aquest fet no desautoritza aquesta metodologia que aporta qualitat democràtica a qualsevol decisió política i és un element estructural de la democràcia directa.

Cal recordar sempre que la ciutat és un espai col·lectiu que pertany a tots els seus habitants.

Maria Assumpció Vilà i Planas
Síndica de Greuges de BarcelonaSense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH