PSOE i CiU exigiran davant el Ple del Congrés la retirada del copagament farmacèutic

|

Farmàcia

PSOE i CiU exigiran la setmana vinent davant el Ple del Congrés la retirada del copagament farmacèutic. Així, previsiblement  dimarts, els socialistes sotmetran a votació la seva retirada a través d'una moció, i ja el dimecres defensaran la seva supressió ambdues formacions en sengles interpel·lacions urgents, segons van informar a Europa Press en fonts parlamentàries.

Entre els cinc punts de la moció del PSOE es troba la supressió del copagament farmacèutic de dispensació ambulatoria en hospitals, al mateix temps que els socialistes reclamaran que no es permeti cap canvi en la Llei Antitabac per Eurovegas, i que es recuperi el caràcter universal de la salut a tots els ciutadans.

Igualment, instarà l'Executiu a elaborar una estratègia sobre llistes d'espera al SNS, a més d'elaborar un pla de xoc contra les llistes d'espera quirúrgiques, de consultes externes i d'accés a proves diagnòstiques, per a aconseguir temps de resposta que no posi en risc la salut dels pacients afectats. "Aquest pla de xoc haurà d'incorporar un pressupost específic per part del Ministeri de Sanitat", ha postulat el PSOE.

Aquesta moció, és conseqüència de la interpel·lació que el portaveu de Sanitat del PSOE, José Martínez Olmos, va debatre amb la titular del ram, Ana Mato, dimecres passat. En principi es votarà en la sessió plenària del dimarts, encara que tot dependrà de la rapidesa amb la qual transcorri el Ple. En cas que s'allargués l'ordre del dia aquesta iniciativa passaria a debatre's el dimecres, després de les interpel·lacions.

RETALLADES EN POLÍTICA SOCIAL

Precisament, el PSOE també defensarà una interpel·lació al Govern sobre les seves retallades pressupostàries en política social que, entre altres punts, tornarà a sol·licitar la supressió del copagament farmacèutic.

En el text de la interpel·lació, el PSOE es queixa que els Pressupostos Generals de l'Estat per 2014 suposen una consolidació de la política de retallades desenvolupada per l'Executiu del PP i de les seves mesures legislatives addicionals en forma de decret llei que, al seu judici, han tingut com a conseqüència que, en només dos anys, s'hagi produït un "alarmant" creixement de la pobresa de les famílies, alhora que desigualtat i deteriorament dels serveis públics.

Quant al sistema públic de salut, el PSOE denuncia les "importants retallades pressupostàries" aplicats a la matèria que, en la seva opinió, han repercutit en la disponibilitat, l'accés i la qualitat dels seus serveis.

"Les retallades massives, l'ampliació de copagos farmacèutics i el desmantellament de la sanitat pública han tingut un fort impacte en l'accés a l'atenció sanitària. A més s'ha produït la fallida del principi d'universalitat per l'exclusió de diversos col·lectius de l'assistència sanitària gratuïta", ha lamentat.

En aquest paquet de peticions pregunta també al Govern per les retallades empreses en educació, i en els serveis socials, que s'han reduït "a la mínima expressió".

POSA EN RISC LA SALUT DE PACIENTS GREUS

Des de CiU, el seu portaveu en la matèria, Conchita Tarruella, denunciarà la implantació del copago farmacèutica de dispensació hospitalària perquè "la majoria d'aquests fàrmacs, que fins al moment havien quedat al marge del copagament, estan destinats a tractar pacients crònics o amb malalties greus i la seva dispensació es realitza en la farmàcia hospitalària a pacients no ingressats".

La principal discrepància, segons sosté, se centra a alertar que aquesta decisió pot posar el risc l'accés a la medicació a pacients que pertanyen a col·lectius amb dificultats econòmiques greus, a causa precisament, per la malaltia que pateixen, ja que la mesura afecta majoritàriament a malalts crònics i greus, amb dificultats per poder treballar amb la qual cosa molts d'ells tenen rendes baixes.

Un altre punt de discrepància és no compartir "en absolut" el plantejament defensat pel Govern que la mesura es justifica per raons disuasoras o recaptatòries.

Per la seva banda, diu que les comunitats autònomes consideren que la mesura s'ha pres de forma precipitada i sense previ avís, i per això moltes d'elles han anunciat que no pensen aplicar-la.

"El nostre grup parlamentari es va oposar a l'aprovació d'aquesta mesura i des de la publicació del decreto llei de 2012 ha intentat mitjançant tot tipus d'iniciatives parlamentàries, evitar l'inevitable: l'establiment d'un copago de medicaments de dispensació hospitalària", conclou CiU.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH