El retard a tractar a pacients d'atacs cardíacs allarga la seva volta al treball i anticipa la seva jubilació

|

Metges

El retard en el sistema de tractament per a pacients d'infart de miocardi amb elevació del segment ST (STEMI, en les seves sigles en anglès) posposa el seu retorn al treball i augmenta la jubilació prematura, segons una investigació presentada en el marc del Congrés de Cures Cardíaques Agudes de 2013, organitzat per la Societat Europea de Cardiologia (ESC, en les seves sigles en anglès) i que se celebra des d'aquest dissabte fins al dilluns a Madrid.

L'estudiant de doctorat d'arhus, a Dinamarca, i encarregada de presentar els resultats de la investigació en aquest fòrum, Kristina Laut, explica: "El retard del sistema, que és el temps entre la trucada al servei mèdic d'emergències i la reperfusión amb angioplastia primària, s'associa a un augment de la mortalitat i insuficiència cardíaca després d'un STEMI. Les directrius sobre STEMI de l'ESC en 2012 assenyalen el retard del sistema com un mesurament de la qualitat de l'atenció".

Segons aquesta experta, aproximadament un 45 per cent dels pacients ingressats amb STEMI està en edat de treballar però, fins ara, no se sabia si el retard del sistema afecta al temps de reincorporació al treball i la jubilació. Per això, l'equip d'investigació en el qual va participar va decidir analitzar aquesta vinculació "a causa de la gran càrrega que suposa la pèrdua de producció per a la societat".

L'estudi va analitzar si el retard en el sistema estava associat amb la durada de la baixa laboral o el moment de la jubilació en els pacients d'infart de miocardi amb elevació del segment ST tractats amb intervenció coronària percutánea primària (PPCI). Aquest estudi de cohorte amb base poblacional va incloure a 4.061 pacients menors de 67 anys ingressats amb STEMI entre l'1 de gener de 1999 i l'1 de desembre de 2011 i tractats amb PPCI.

El Registre Nacional Danès sobre Pagaments de Transferències Públiques va aportar dades per a la investigació, en la qual només es van incloure pacients amb ocupació a temps complet o parcial tres setmanes abans de la seva hospitalització per STEMI i punts de tall a 4 i 8 anys per garantir que continués un 10 per cent dels pacients per a cadascun de les anàlisis.

Després de quatre anys de seguiment, un 91 per cent de la població de l'estudi s'havia reincorporat al treball i als vuit anys d'anàlisis, un 29 per cent s'havia jubilat. Després d'ajustar els factors de confusió, un retard del sistema superior a 120 minuts es va vincular a un ajornament de la reincorporació al treball i una jubilació prematura.

"Trobem que una gran proporció dels pacients de STEMI es reincorporava al mercat de treball en un termini de quatre anys però un 14 per cent tornava més tard per un retard perllongat del sistema", va subratllar Laut. Segons aquesta investigadora, l'estudi també va revelar que, després de vuit anys, les persones afectades per un gran retard del sistema registraven un augment de la taxa de jubilació del 21 per cent.

I va afegir: "Existeix una associació entre l'augment del retard del sistema i l'el retard en la reincorporació al treball així com una jubilació prematura, però necessitem més estudis per esbrinar per què. El retard del sistema pot afectar directament a la reincorporació laboral per una reducció en la funció ventricular del cor o altres factors implicats".

No es van trobar diferències entre homes i dones, però els científics van descobrir que els homes tornaven al treball més tard que les dones. Encara que es desconeix el motiu, Laut va apuntar la possibilitat que hi hagi una proporció de dones molt petita en l'estudi i que els homes tinguin treballs més exigents físicament, per la qual cosa entén la necessitat de realitzar més estudis que determinin l'impacte de les exigències del treball sobre la reincorporació laboral.

Els investigadors van examinar també les diferències entre els pacients casats i solters, detectant que els pacients solters presentaven un menor retard del sistema però una major probabilitat de jubilar-se. Segons Laut, la majoria dels solters viuen en grans ciutats i estan prop dels grans centres de cateterización, la qual cosa pot reduir els retards del sistema, però tenen més risc de jubilació en ser més vulnerables socialment o mancar de suport i alè per seguir treballant.

"Els nostres resultats indiquen que el retard del sistema és un mesurament del rendiment important en el tractament dels pacients de STEMI. Pot fer-se molt en els sistemes d'atenció sanitària perquè els pacients de STEMI accedeixin amb rapidesa a la PPCI, com optimitzar el diagnòstic prehospitalario. Els pacients també necessiten reaccionar amb rapidesa als seus símptomes i cridar a una ambulància", va aconsellar aquesta experta.

En tot cas, Laut va subratllar que si els pacients no tornen al treball després d'un atac cardíac, es produeix una gran càrrega econòmica per a la societat. "La inversió en infraestructures i sistemes sanitaris resulta rendible en comparació del cost que les persones perdin la seva capacitat per treballar", va concloure.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH