El G-20: EUA ha d'adoptar "mesures urgents" per evitar suspendre pagament

 

|

Obama

Els ministres de Finances i els banquers centrals de les 20 economies més importants del món (G-20) han incidit aquest divendres en què Estats Units ha d'adoptar "mesures urgents" per elevar el sostre del deute i evitar la suspensió de pagaments. Així mateix, reconeixen que enfilan una "eventual transició" cap a un reforç de les polítiques d'estímul econòmic causada per "volatilitat dels fluxos de capital".

"Estats Units necessita adoptar mesures urgents per abordar les incerteses fiscals a curt termini", assenyala el G-20 al començament del comunicat del cim celebrat a Washington després d'advertir que "la recuperació en l'economia global continua, amb els primers signes de millora en la majoria de les economies avançades encara que amb un creixement més ralentit en molts mercats emergents, encara importants impulsors del creixement global".

A partir d'aquest punt, el G-20 es focalitza en el qual ha estat el centre dels seus debats en els últims mesos: el creixement i el difícil equilibri amb la reducció del deute i la situació als mercats.

Primerament, el G-20 admet que "el creixement enrobustit i sostingut haurà de veure's acompanyat per una eventual transició", el port de la qual segueix sent "la normalització de la política monetària", a causa del "important desafiament" que continua representant la "volatilitat dels fluxos de capitals". Com a solució, el G-20 proposa "polítiques macroeconòmiques assenyades, reformes estructurals i forts marcs legals prudencials".

CREIXEMENT I OCUPACIÓ

Una vegada més, els eixos sobre els quals han girat els debats del G-20 han estat com enrobustir el creixement econòmic i com generar més ocupació en una situació on encara perduren certs "riscos en l'economia global", com reconeix en el comunicat. El G-20 apel·la als "esforços col·lectius i nacionals", i reafirma la importància del "finançament a llarg termini per a inversions que impulsin el creixement, creuen treball i facilitin el desenvolupament" econòmic. En aquest sentit, prometen abonar el dinamisme dels mercats de capital nacionals i les inversions en infraestructures en països emergents i economies en desenvolupament.

La sostenibilitat fiscal segueix sent una "prioritat clau", segons emfatitza el G-20, que a més ratifica el seu compromís amb "aplicar una estratègia fiscal a mitjà termini que de forma flexible tingui en compte les condicions econòmiques a curt termini, al mateix temps que col·loca el deute dels governs en un camí sostenible".

Per a això, el G-20 també recalca que "controlarà de cera la implementació de l'ambiciosa agenda fiscal" acordada en el cim de Sant Petersburg (Rússia) a l'estiu.

Així mateix, la transparència del sistema financer és un altre dels assumptes sobre la taula. En aquest punt, les 20 economies més importants del món asseguren que reforçaran "els progressos ja collits" en àrees com les resistència de les institucions financeres, l'extinció dels bancs massa grans per fallir pel seu alt risc sistémico, l'augment de la transparència, abordar els buits de regulació i afrontar els potencials riscos sistémicos.

QUOTES

Finalment, el G-20 urgeix que es ratifiqui "immediatament" la reforma de la quota i l'estructura de govern del FMI de 2010 que atorga més pes i, per tant, en els fons de l'organització als països emergents, conforme al seu pes real en l'economia mundial.

D'entrar en vigor, Estats Units continuaria amb la principal quota i Japó amb la segona major encara que més reduïda. Xina ocuparia la tercera posició, en lloc de la sisena actual, i Brasil i Índia passarien a situar-se entre els deu primers.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH