La postmodernitat pren forma d'organització política

José Rodríguez

José Rodríguez

Que en la socialdemocràcia estiguem tan chanantes té conseqüències: cada vegada més ciutadans progressistes se senten orfes d'opció política.


Aquest espai, entre el postcomunisme, la socialdemocràcia i l'ecosocialisme, cada vegada va creixent. Els postcomunistes no són capaços de superar les seves fronteres ideològiques originals i encara que són el refugi de molt votant progressista de centreequerra no són una opció atractiva de forma majoritària, els ecosocialistes estan lluitant contra les seves pròpies contradiccions internes (són reformistes del capitalisme o són rupturistes amb ell?) i la socialdemocracia és més chanante i desgavellada que un capítol Muchachada Nui.


Aquest buit ho està ocupant d'una banda, el populisme de tota la vida (l'ascens d'UPyD) però per un altre el postmodernismo adopta forma d'organitzacions polítiques. Creia que ICV era l'organització política que podria representar aquesta tendència filosòfic-política. Però resulta que fins i tot ICV és massa "sistema" per a aquest corrent.


EQUO, Procés Constituent i Partit X


EQUO, que aparentment és un partit "verd" a l'ús, però resulta que té uns forts elements de magueferia antitecnológica curiosos o mantenen arguments simultanis que són autoexcluyentes.


El recent Partit X del que podem trobar més d'una crítica per la seva construcció de la "antipolítica" amb vernís de" tecnocracia popular" , aconsegueix barrejar el populisme antipolítico clàssic, el de tota la vida, amb aspectes de renovació política que estan en el postmodernismo (i són aspectes positius) però realitzats des d'una perspectiva totalment irreal i idealista de la societat.


Un altre dels motors que pretén adquirir forma de partit polític és el "Procés Constituient" de Teresa Forcades i Arcadi Oliveres. Sobre Forcades i el seu magufería hi ha tones de documentació escrita. No hauria de ser un argument de crítica política, però que un responsable polític crea en polseres màgiques, o pretengui que la política sanitària de vacunació s'adapti a les seves idees allunyades de la medicina em preocupa especialment, es tracti d'una ministra del PSOE o de "sor Toyota Prius". Els fonaments econòmics que Arcadi Oliveras hauria d'haver posat en el manifest fundacional de Procés Constiuent són més que qüestionables. Demanar la pau mundial i unicorns per tots el pot fer tothom, aconseguir-ho és una altra cosa.


Definitivament, aquesta nova onada de postmodernisme aconsegueix la seva pròpia expressió política, EQUO, Partit X, Procés Constituent, només falta que Punset se sumeix a alguna d'aquestes propostes o que Manel Castells intenti justificar que són el model de política nova que tant ha pregonat per col·locar la guinda al pastís.


I és que la crisi de la socialdemocràcia i el descrèdit de la política institucional està generant uns fills molt curiosos.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.


Més autors
Opinadors
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH