Nova Llei de Consumidors i Usuaris: canvis, però no els suficients

|

ocu

El Consell de Ministres ha aprovat avui el Projecte de Llei pel qual es modifica elt exto refós de la Llei General per a la Defensa dels Consumidors i Usuaris. Des d'OCU aclareix alguns canvis rellevants d'aquesta nova norma i insisteix en la necessitat d'abordar al més aviat possible els assumptes que queden pendents, com els controls de compliment, les sancions o la garantia.

Aquests canvis reforcen la futura norma, especialment la informació prèvia al consumidor en els contractes celebrats a distància i fora de l'establiment de l'empresari.

Són els següents:

  • La llei exigeix que els llocs web de comerç indiquin de manera clara i llegible, des del començament de la compra, quins són les modalitats de pagament que s'accepten i si hi ha alguna restricció.
  • Els consumidors i usuaris han de ser ben informats dels dipòsits o altres garanties financeres que hagin de pagar o els exigeixin, incloses aquelles per les quals es bloquegi un import en la seva targeta.
  • Els qui embenen un ben o prestin un servei a distància també hauran d'informar clarament de l'existència de la garantia legal dels béns que s'adquireixin a través d'aquests contractes a distància.
  • En els contractes de subministrament de contingut digital hauran d'informar de la seva funcionalitat "incloses la mesures tècniques de protecció aplicables així com de tota interoperabilitat rellevant?", la qual cosa planament significa que si compres una cançó o un llibre digital l'empresari ha d'informar-te d'en quants dispositius pots reproduir-los, quantes còpies pots fer, etc.
  • Les compres realitzades en el curs d'una excursió promocional organitzada (aquestes de les quals sovint són víctimes persones majors que acaben comprant tot tipus de productes), es consideren contractes celebrats fora de l'establiment.
  • La futura llei és més precisa en la regulació del dret de desistiment en els contractes a distància i fora de l'establiment: s'amplia el termini per a l'exercici del dret de desistiment de 7 dies hàbils a 14 dies naturals. I si no s'informa, s'amplia el termini per desistir del contracte fins a 12 mesos més.
  • Si es truca per telèfon al consumidor per celebrar un contracte a distància, a l'inici de la conversa qui cridi ha d'identificar-se, revelar la identitat de la persona per compte de la qual es diu, així com indicar l'objectiu comercial d'aquesta trucada.
  • Si el contacte entre l'empresari i el consumidor en relació a un contracte es realitza per telèfon, el consumidor en cap cas estarà obligat a pagar més de la tarifa bàsica.

Les millores de la nova norma són notables, però OCU creu que encara queda molt per millorar si es vol reforçar efectivament la protecció dels consumidors. D'aquesta manera, la futura norma hauria d'incloure també una regulació concreta sobre la forma d'enviament de factures al consumidor. Segons el parer d'OCU, caldria comptar amb el consentiment exprés del consumidor per a l'enviament de les factures únicament en suport digital, així com prohibir expressament el que se supediti l'enviament de la factura en paper al pagament d'una quantitat.

Es deuria també aprofundir en la figura de la sanció amb caràcter resarcitorio: és a dir, quan la inspecció de consum sancioni a un empresari per incomplir les seves obligacions cap a un consumidor, l'import d'aquesta sanció hauria de servir com a compensació econòmica del dany que aquest ha sofert (ara el consumidor es veu obligat a acudir a tribunals a reclamar). En cas d'insolvència de l'empresari, alguna cosa quesucede amb molta freqüència en aquests dies, el consumidor hauria de gaudir d'un dret preferent de cobrament.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH