L'OMS posa com a límit el 2020 per acabar amb els termòmetres de mercuri al món

|

Termòmetre

Amb l'objectiu de posar fi a l'exposició de la població mundial al mercuri dels dispositius mèdics de mesurament, com són els termòmetres i els tensiòmetres, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha llançat la iniciativa 'Salut Lliure de Mercuri l'any 2020'.

"El mercuri és un dels deu principals productes químics de major preocupació per a la salut pública i és una substància que es dispersa i roman en els ecosistemes per a les generacions, causant greus problemes de salut i discapacitat intel·lectual a les poblacions exposades", ha explicat la directora general de l'OMS, Margaret Chan.

Encara que aquesta iniciativa estableix com data límit l'any 2020, la veritat és que es llança coincidint amb la signatura aquest dijous del Conveni de Minamata en Mercuri, signat sota l'auspici de l'OMS, on es permet que els països segueixen utilitzant el mercuri en aparells de mesurament mèdics fins a 2030 sota certes circumstàncies especials.

L'OMS i els seus associats del sector de la salut es comprometen a treballar per a l'eliminació de mercuri antisèptics tòpics i mercuri per aclarir la pell de cosmètics; desenvolupar estratègies de salut pública per fer front a les repercussions sanitàries de l'ús del mercuri en l'extracció aurífera artesanal i en petita escala; realitzar mesures per "eliminar per" l'ús de l'amalgama dental; i fomentar l'intercanvi d'informació de salut, la sensibilització pública i la investigació en salut.

"Anem a treballar amb els Governs per garantir que puguin complir amb les seves obligacions en virtut de la Convenció, especialment a les àrees de salut", ha afegit la directora de l'OMS per a Salut Pública i Medi ambient, la doctora María Neira

"QUEDA UN LLARG CAMÍ"

El Conveni de Minamata va ser adoptat en Kumamoto (Japó), amb el suport de l'organització Salut Sense Dany, amb motiu de la Conferència de Plenipotenciarios que s'aquesta celebrant fins a aquest divendres. El Conveni està obert a la signatura dels Estats Membres i les organitzacions regionals d'integració econòmica en Kumamoto i, posteriorment, a la Seu de les Nacions Unides a Nova York (EUA) fins al 9 d'octubre de 2014.

El Conveni estableix un pla per a l'acció dels països per eliminar les formes més perjudicials de la utilització del mercuri, reduir les emissions de mercuri procedents de la indústria, promoure mètodes sense mercuri, protegir als nens i dones en edat fèrtil de l'exposició al mercuri, i prendre mesures per millorar la salut dels treballadors i el benestar.

Després de la signatura, Chang ha recordat que "amb la Convenció de Minamata en Mercuri anem a anar un llarg camí en la protecció del món per sempre de les devastadores conseqüències per a la salut del mercuri".

Fa més de quinze anys Salut Sense Dany va començar a treballar en l'eliminació del mercuri dels dispositius mèdics, més recent es va unir l'OMS, que va ser recolzada per diferents països i regions, com a la Unió Europea, Estats Units, Argentina, Xile, Costa Rica, Nicaragua, Filipines, Nepal, Sri Lanka i Mongòlia, on s'han compromès a la seva eliminació.

"El treball incansable i compromès de les infermeres, els metges, i els líders d'hospitals, juntament amb organitzacions no governamentals, Governs i els funcionaris de les Nacions Unides, ha demostrat que el canvi a la salut lliure de mercuri és possible, assequible i inevitable", ha afegit durant la signatura el director global del projecto Salut Sense Dany, Josh Karliner.

El mercuri és tòxic per a la salut humana, sent una amenaça especial per al desenvolupament del nen en l'úter i d'hora en la vida. Concretament la inhalació de vapor de mercuri pot produir efectes perjudicials en els pulmons i els ronyons, en el sistema nerviós, digestiu i immunològic; a més, és corrosiu per a la pell, els ulls i el tracte gastrointestinal, i poden induir toxicitat renal si s'ingereix.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH