Trias contempla en un decret recórrer a una qüestió de confiança per aprovar "els seus" pressupostos

|

PSC, PP i CUP denuncien a Trias davant la Junta Electoral per actes públics en precampanya

Després que l'oposició en bloc hagi rebutjat els comptes l'alcalde de Barcelona, Xavier Trias ha signat aquest dijous un Decret d'Alcaldia per sotmetre a exposició pública durant 15 dies hàbils la seva proposta de Pressupostos de 2014.

El rebuig de l'oposició en bloc, que es va produir en la Comissió d'Economia d'aquest dimecres, aboca a Trias a presentar una qüestió de confiança vinculada a l'aprovació dels comptes, que en cas en cas que es dugui a terme seria la primera de la història de la democràcia a l'Ajuntament de Barcelona.


Els Pressupostos de Trias s'eleven a 2.574 milions d'euros, un 11% més que en aquest any, i compten amb l'informe favorable de la Comissió de Govern però no de la d'Economia, en la qual participen tots els partits, la qual cosa ha motivat el decret per treure'ls a exposició pública.


Trias ha decidit treure la seva proposta pressupostària a exposició pública amb la voluntat de, segons recull el decret, mantenir el procés de negociació amb els grups i "esgotar el conjunt de possibilitats admeses en l'ordenament jurídic" per aprovar-les.


Perquè tiri endavant "una matèria, com la pressupostària, de la màxima transcendència per al conjunt de la ciutat", l'alcalde cita que farà ús si és necessari de l'instrument previst en l'article 197 bis de la Llei Orgànica 5/1985, de 19 de juny, de Règim Electoral General.


Es refereix amb això a la qüestió de confiança, que un alcalde pot plantejar vinculada a l'aprovació dels pressupostos, el reglament orgànic, les ordenances fiscals o l'aprovació que posi fi a la tramitació dels instruments de planejament general en àmbit municipal.


Quant al seu funcionament, en cas que Trias la present vinculada als comptes i la perdi, s'obre un període de 30 dies perquè l'oposició present un candidat alternatiu amb la majoria absoluta garantida, i, si aquesta no ho aconsegueix, queden l'alcalde i els seus Pressupostos ratificats.


El Decret de Trias assegura que l'eventual aprovació dels comptes a través d'aquest mecanisme comptarà amb "la necessària i prèvia tramitació del procediment establert legalment per a la seva aprovació", començant de moment amb els 15 dies d'exposició pública.


Amb això es garanteix que qualsevol persona pugui formular al·legacions o reclamacions al projecte pressupostari, al mateix temps que els partits: el líder d'UpB, Jordi Portabella (ERC), vol negociar alguns aspectes i el govern va recollir el guant.

Sense comentarios

Escriu el teu comentari
No s'admeten comentaris que vulnerin les lleis espanyoles o injuriants. Reservat el dret d'esborrar qualsevol comentari que considerem fora de tema.
ARA A LA PORTADA
ECONOMIA
Llegir edició a: ESPAÑOL | ENGLISH